Zdravie

Peľová sezóna brezy sa skončila, alergikov potrápi peľ tráv

"Zvýšili sa však koncentrácie peľu duba, buka, javora a najmä ihličnanov z čeľade borovicovitých. "

TASR, 22. mája 2021 11:26
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Banská Bystrica 21. mája (TASR) – Peľová sezóna brezy sa skončila. Výskyt jej peľu vo významných koncentráciách zaznamenali akurát monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Žiline, kde je predpoklad transportu z chladných horských dolín. Konštatovala to Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

„Predpokladáme výrazný nárast denných koncentrácií najsilnejšieho alergénu - peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých peľ bude v najbližšom období dominovať. Ďalší nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní). Pokles koncentrácií peľu bude lokálne ovplyvňovať nočný chlad a zrážková činnosť,“ informovala Lafférsová v súvislosti s najbližšími dňami.

Podľa nej klesajúcu tendenciu majú naďalej denné koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, jaseňa, topoľa, orecha a vŕby. Zvýšili sa však koncentrácie peľu duba, buka, javora a najmä ihličnanov z čeľade borovicovitých. Stúpli aj denné hladiny peľu bylín - skorocel, štiav, mrkvovité a pŕhľavovité.

Komentáre