Zdravie

Okuliare sú pri lyžovaní nevyhnutné, chránia zrak pred UV žiarením

"Pri výbere vhodných okuliarov sú podľa odborníka dôležité dva údaje, a to UV filter a priepustnosť svetla. "

TASR, 30. decembra 2022 12:13
Ilustračná fotka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Lyžiarske okuliare by mali byť nevyhnutnou súčasťou lyžiarskej výbavy. Chránia zrak pred UV žiarením, ktorého negatívny vplyv je intenzívnejší práve počas lyžovačky, vzhľadom na odrážanie tohto žiarenia od snehovej pokrývky svahov. Upozornil na to prednosta očnej kliniky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave Petr Kolář.

Pri výbere vhodných okuliarov sú podľa odborníka dôležité dva údaje, a to UV filter a priepustnosť svetla. "Kvalitné lyžiarske okuliare by mali mať ochranný filter pred UV žiarením s vlnovou dĺžkou 400 nanometrov a priepustnosť svetla, ktorá sa udáva v škále od nula až štyri, tri," priblížil pre TASR s tým, že parametre by mali byť uvedené na bočnom ráme okuliarov.

Na bežné dni odporúča sivú, eventuálne hnedú farbu skiel, ktorá najmenej ovplyvňuje vnímanie prostredia. Naopak, pri zamračenom až hmlistom počasí sú vhodnejšie žlté až oranžové odtiene skiel, ktoré zvýraznia nerovnosti na svahu. "V ideálnom prípade je vhodné mať okuliare dvoje, jedny so sivým odtieňom a druhé so žltým alebo oranžovým, keďže počasie na svahu sa počas dňa často mení," radí Kolář.

V prípade nosenia dioptrických okuliarov sú podľa jeho slov vhodnejšie širšie lyžiarske okuliare, ktoré "sedia" na dioptrické. Tie by sa pri správnom dosadení nemali zahmlievať. Ďalšiu skupinu tvoria lyžiari s kontaktnými šošovkami, ktorým Kolář odporúča častejšiu aplikáciu umelých sĺz. Radí tiež nosiť v týchto dňoch šošovky kratšiu dobu ako bežne.

"Rohovka oka v chlade viac vysychá a prekrytím jej povrchu kontaktnými šošovkami sa ešte viac znižuje množstvo kyslíka, ktorý sa do rohovky dostáva, čo má za následok pocit piesku v očiach a začervenanie očí," ozrejmil. Umelé slzy by nemali obsahovať konverzačné látky a mali by byť vhodné na aplikáciu na kontaktné šošovky.



Komentáre