Zdravie
Odborník radí: Ako na Vianoce jesť a neprejesť sa
Webmagazin.sk, 23. decembra 2012 6:00
Vianočná hostina však vôbec nemusí byť o priberaní a problémoch s trávením. Naopak. Podľa MUDr. Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu sa zo slovenských tradícií dá zosnovať aj množstvo zdravých a chutných variant. Stačí len trochu tvorivosti a ochoty vzdať sa dlhoročných nezdravých návykov.
Ideálne sú ryby
Vezmime si napríklad ryby. Sú ideálnou potravinou, ktorá nám zabezpečuje príjem nevyhnutných a kvalitných živín. „Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Je bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch a obsahuje množstvo minerálnych látok," hovorí MUDr. Béderová. Tuk z rýb je bohatý na polynenasýtené omega 3 mastné kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri prevencii viacerých civilizačných ochorení. „Namiesto vyprážania je však vhodné rybu upiecť alebo udusiť,“ radí odborníčka. Zemiakový šalát tiež nemusí byť kalorický problém, ak využijeme ľahšie druhy majonéz a nízkotučnú kyslú smotanu.

Viac ovocia, menej cukru
Vianoce sa snáď v žiadnej domácnosti nezaobídu bez obľúbeného sviatočného pečiva. Nič sa však nestane, ak si pri pečení doprajeme viac ovocia a menej cukru. Pomôže aj to, ak pri príprave cesta použijeme kvalitné rastlinné tuky. Drobné sladkosti sa zase dajú elegantne nahradiť sušeným ovocím. „Sušenie je vôbec najstarší a zároveň najzdravší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny, ktorý využívali už naši predkovia,“ pripomína MUDr. Béderová.

Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo, môže počas Vianoc výnimočne zjesť aj menej racionálne menu a nič hrozné sa nestane. „Len sa takýto spôsob výživy nesmie stať pravidlom, aby sme nielen Vianoce, ale aj celý rok prežili v zdraví,“ uzatvára Béderová.