Zdravie

Viete, prečo je každý deň dobré začať pohárom vody?

"Nedostatok vody okrem iného zhusťuje krv, čím sa zhoršuje prekrvenie a okysličenie orgánov."

Alena Klepochová, 7. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Obličky vyzerajú ako jednoduchý orgán a väčšina ľudí vie, že ak jedna zlyhá alebo sa človek rozhodne ju darovať, môže žiť spokojne len s jednou obličkou. Nie je to však preto, že by tento orgán nebol dôležitý, ale je natoľko dômyselný, že mnohí ľudia ani pri znížení funkcie o 90 percent nepociťujú žiadne príznaky ochorenia, lebo obličky ešte stále dokážu zabezpečiť fungovanie organizmu.

Obličky patria k životne dôležitým orgánom a pre život človeka sú rovnako nevyhnutné, ako srdce či mozog. Ak ochorejú obličky, v tele sa hromadia „jedy“, zvyšuje sa krvný tlak, v členkoch a pľúcach sa hromadia tekutiny, rastie riziko srdcovocievnych ochorení, často sa objavuje anémia. Preto sa ochorenie v skutočnosti nikdy netýka len obličiek, ale postihuje celý organizmus.

Obličky ohrozuje aj vek


Pribúdajúci vek je faktor, ktorý môže ohroziť zdravie našich obličiek a pokiaľ tomuto orgánu nevenujeme včas dostatočnú pozornosť, môže dôjsť až k jeho zlyhaniu. Ako dôsledok starnutia sa v tele postupne zmenšuje podiel svalov a vody a zväčšuje sa podiel tuku. Vývojové zmeny so zvyšujúcim sa vekom tak neobchádzajú ani obličky. Ich váha sa zmenšuje, znižuje sa prietok krvi obličkou a znižuje sa tvorba primárneho moču.

So zvyšujúcim vekom sa zvyšuje tiež prítomnosť bielkovín v moči. Bunky obličiek, ktoré regulujú množstvo látok ako sú sodík, draslík a fosfor, majú zníženú schopnosť opätovne vstrebávať sodík. Znížená je aj funkcia hormonálneho systému, ktorý pomáha dlhodobo regulovať krvný tlak a objem krvi v tele. Starnúca oblička nie je schopná produkovať moč správnej hustoty. S týmito poruchami súvisia ďalšie komplikácie, ako napríklad znížená hladina sodíka v krvi. Podieľa sa na tom aj znížený pocit smädu so stúpajúcim vekom a tým aj nedostatočný príjem tekutín u starších ľudí.
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tieto príznaky signalizujú problém


Pri klesaní obličkových funkcií sa môžu objaviť viaceré príznaky. Pacienti obyčajne potrebujú častejšie močiť, cítia sa unavení, stratia chuť do jedla a majú častejšie pocit na dávenie, trpia opuchmi na rukách a nohách, pociťujú svrbenie alebo tŕpnutie, sú ospalí, môžu mať problémy so sústredením, majú bledú pokožku či trpia svalovými kŕčmi.

Prvé príznaky chronického ochorenia obličiek sa často objavujú až pri znížení obličkovej činnosti o tretinu, niekedy dokonca aj neskôr. Patrí medzi ne bolesť hlavy, nesústredenosť, slabosť, rýchla únava, nechutenstvo, opakované zvracanie, častejšie močenie - najmä v noci, opuchnuté nohy a členky, zvýšený pocit smädu, bledá, suchá koža, vysoký krvný tlak, vznik anémie, poruchy v zložení krvi s nedostatkom vápnika a nadbytkom fosforu, draslíka, často aj sodíka a kyseliny močovej. Zároveň chýba vitamín D a zvyšuje sa kyslosť krvi.

Ak obličky prestanú úplne fungovať, telo zaplaví zvyšková voda a odpadové látky, ktoré organizmus nedokáže vylúčiť. Pacient, ktorému obličky prestanú pracovať, preto potrebuje urgentne dialýzu alebo transplantáciu.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Každý deň začnite pohárom vody


Cieľom nadchádzajúceho Svetového dňa obličiek je preto upriamiť pozornosť práve na ochorenia, ktorých riziko rastie vekom a tiež vyzvať nás, aby sme každý svoj deň začínali pohárom vody.

Dostatočný pitný režim je totiž pre správnu funkciu obličiek nevyhnutný a pomáha ich chrániť pred poškodením. Pri nedostatku tekutín sa obličky snažia udržať čo najviac vody v organizme, no tým zároveň zadržiavajú toxické látky, ktoré by sa inak z tela vylúčili. Nedostatok vody tiež zhusťuje krv, čím sa zhoršuje prekrvenie a okysličenie orgánov.

Komentáre