Zdravie

Mykotickú infekciu prekoná každý druhý človek, týka sa aj vás?

"Ochorenie je mimoriadne infekčné. Mikroskopické huby sú totiž schopné dlhodobo prežívať vo vonkajšom prostredí, nezávisle od človeka."

Alena Klepochová, 21. februára 2014 12:00
Na verejné plavárne by ste bez ochrannej obuvi chodiť nemali. Foto: TASR/Dušan Hein


Mykotické infekcie prekoná aspoň raz počas života každý druhý človek. Vyvolávateľom ochorenia sú vláknité huby, menej často kvasinky a v malom percente plesne. Mykózou bývajú najčastejšie postihnuté nechty a koža na nohách a rukách, niekedy vlasy, zriedka sliznice a vnútorné orgány.

Ochorenie je mimoriadne infekčné. Prenos infekcie môže byť priamy, z človeka na človeka alebo nepriamy. Prostriedkom nákazy môžu byť kontaminované predmety, ako napríklad predmety v spoločných hygienických zariadeniach, lavičky, rohože či nástroje používané pri manikúre a pedikúre.

Huby nevidíme, ale číhať môžu všade


Mikroskopické huby sú schopné dlhodobo prežívať vo vonkajšom prostredí, nezávisle od človeka. Z kože ľudí chorých na mykózu odpadávajú drobné šupinky naplnené zárodkami choroboplodnej huby. Najčastejším miestom nákazy sú tak spoločné hygienické zariadenia, sauny, sprchy, telocvične a podobne. Sú to miesta, kde veľa ľudí chodí naboso. Šupinka s hubou sa prichytí na vlhkú nohu a zapríčiní novú infekciu.

Výskyt infekcie závisí aj od sociálnych, ekonomických, hygienických a klimatických podmienok. Na mykotickú infekciu vyvolanú antropofilnými druhmi húb sú náchylnejší ľudia s ortopedickými chybami, mikrotraumami, s vlhkou, macerovanou, spotenou kožou, tí, ktorí nosia bielizeň a oblečenie z nevhodných, hydrofóbnych materiálov a nevzdušnú obuv.

Infekcia väčšinou vypukne medzi prstami


Infekcia začína prevažne v 3. a 4. medziprstí nôh. V týchto miestach postihnutý pociťuje najprv svrbenie, na ktoré nadväzuje zápal, tvorba trhliniek, mokvanie a uvoľňovanie rozlične veľkých šupín kože. Okrem svrbenia, ložiská môžu aj bolieť a často sa stávajú vstupnou bránou pre baktérie s následným hnisaním postihnutého miesta.

Infekcia začína prevažne v 3. a 4. medziprstí nôh. Foto: TASR/AP Photo
Z medziprstí sa ochorenie môže rozšíriť na celú stupaj. Prejavuje sa buď zhrubnutou kožou predovšetkým na pätách a koncoch prstov alebo jemným ošupovaním na celej stupaji, respektíve veľmi svrbivými hlboko v koži uloženými pľuzgiermi. Ďalej sa infekcia šíri na nechty nôh a neskôr aj rúk. Z vonkajšej časti tak nechtová platnička mení farbu, matnie, hrubne, odlučuje sa od lôžka, prípadne sa úplne rozpadne.

Do plavárne naboso nechoďte


Huby sú najrozšírenejšie mikroorganizmy rastlinného pôvodu na svete a z nich len jedno percento parazituje na živočíchoch a ľuďoch. V prevencii proti infekcii sa odporúča nosiť na miestach ako plavárne či spoločné prezliekacie priestory ochrannú obuv, osprchovať si potom nohy pod tečúcou vodou a dobre ich vysušiť.

Odporúča sa tiež zabrániť poteniu nôh vzdušnou obuvou, nepoužívať cudzie uteráky a obuv. Pri prvých príznakoch ochorenia treba navštíviť kožného lekára.

Komentáre