Zdravie

Vedci skúmali mikroorganizmy na mobiloch, zistili šokujúce fakty

"Mobilný telefón je skvelým miestom na prenos vírusov a je priam rezervoárom chorôb."

Alena Klepochová, 6. januára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Výskumníci v Nemecku si prednedávnom posvietili na mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú na mobilných telefónoch. Skúmali tie, s ktorými prichádzali pacienti do nemocníc, ako aj tie, ktorých majiteľmi sú samotní zdravotníci.

Zistenia výskumníkov z Bode Science Centrum ukázali, že mobilný telefón je skvelým miestom na prenos vírusov a je priam rezervoárom chorôb. Prekvapivé tiež bolo zistenie, že mobily pacientov mali častejšie mikrobiologické nálezy ako tie od zdravotníkov.

Neviditeľné nebezpečenstvo


Na telefónoch sa našli aj zlatý stafylokok, rotavírusy a ďalší „bežní“ obyvatelia nášho organizmu. Na prenos mikroorganizmu z plochy telefónu na kontaktného človeka stačí pritom menej ako dve minúty telefonovania.

Veľkým problémom môže byť "požičiavanie“ telefónu, pretože „náš“ mobilný telefón je osídlený „našimi“ mikroorganizmami, s ktorými môžeme byť v symbióze, ale u iných môžu vyvolať ochorenie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V nemocničnom prostredí je mobil nebezpečný bacilonosič, pretože pacienti majú často oslabenú imunitu a aj nižšia dávka mikroorganizmov môže byť pre nich vysoko infekčná a môže tak spôsobiť nemocničné (nozokomiálne) ochorenie.

Ako sa o mobil starať?
1. Aj keď to málokto z nás robí bežne, mali by sme raz za čas pretrieť povrch mobilného telefónu dezinfekčnou utierkou, ktorá dokáže zlikvidovať bacily na povrchu. Dôležité je vybrať si vhodnú utierku. Antibakteriálne ničia iba baktérie, kým dezinfekčné utierky majú schopnosť ničiť aj vírusy a ďalšie mikroorganizmy, pričom ich účinnosť sa blíži hranici 100 percent.
2. Pokiaľ to nie je nevyhnutné, nepožičiavajte svoj mobilný telefón iným, najmä v nemocniciach nie.
3. Hygiena rúk by mala byť samozrejmá, neznamená to, že si hneď po telefonovaní musíme utekať umyť ruky, ale mali by sme dbať na to, že ak sa dotýkame rukami v neznámom prostredí povrchov (nemocnice, verejné miesta a podobne), môžeme si bacily preniesť z rúk na telefón.
4. V prípade, že ste chorí (mnohé ochorenia sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, teda pri hovorení si telefón „oprskáme“ bacilmi), čistite si telefón častejšie.
5. Ak si telefón dávate do ochranného obalu, nezabudnite sa občas postarať aj o ten, niektoré baktérie dokážu na povrchu prežívať veľmi dlho.

Komentáre