Zdravie
Viete ako sa správne stravovať v lete? Poradíme vám
"Telo v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, súčasne však musí dostávať dostatok výživných látok."
Alena Klepochová, 15. júla 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP PhotoNaše telo je počas letných mesiacov vystavené najvyšším teplotám vzduchu počas roka v kombinácii s relatívne nízkou vlhkosťou vzduchu.
„Toto predstavuje určitú záťaž najmä na kardiovaskulárny a gastrointestinálny systém a metabolickú homeostázu organizmu - najmä vodná a minerálna rovnováha organizmu aj u zdravých ľudí, čo je potrebné zohľadniť aj v stravovaní,“ upozornil hlavný hygienik SR prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH.
Podľa jeho slov treba v letných mesiacoch preto preferovať ľahšiu stravu a samozrejme dbať na dodržiavanie pitného režimu.
„Takisto je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami, či už v domácnosti, alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad, dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikrooganizmami a následne ochorení,“ zdôraznil hlavný hygienik.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP PhotoObzvlášť opatrný treba byť v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky a zmrzlina. Rovnako treba byť ostražitý pri výrobkoch z mäsa, vajec a mlieka. V opačnom prípade môže nevinné maškrtenie skončiť behaním na záchod, v niektorých prípadoch aj hospitalizáciou.
Čo a ako variť?
Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia", to znamená ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou. Organizmus totiž v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, súčasne však musí mať dostatok výživných látok. Náš jedálniček by mal byť preto zložením vyvážený a pestrý.
Ilustračné foto Foto: TASRNa tanieri by sa nám tak mali objavovať celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydina, zemiaky a strukoviny. Naopak mali by sme jesť menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy. Samozrejmosťou je zase dostatok ovocia a zeleniny, najlepšie je sezónne, ktoré okrem tekutín obsahuje vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.
Pri úprave potravín treba uprednostniť varenie, dusenie pred vyprážaním a fritovaním.
Vitamíny a opaľovanie
„V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože slnečné žiarenie spotrebúva, najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením, antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou - vitamíny A, C a E,“ priblížil profesor Rovný.
Ilustračné foto Foto: TASR/HenrVitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Vitamín C je zase v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice. Obsahuje ho aj zelenina ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky alebo zemiaky. Vitamín E je zase obsiahnutý v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý je v paradajkách a červenom melóne.
Pite a ešte raz pite
Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním asi tri litre vody z organizmu, ktorú treba samozrejme doplniť. Najvhodnejšie na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené ovocné šťavy. Naopak, obmedziť treba pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok. Keď sa jej neviete vzdať, dajte si k nej aspoň nejaké nealko. V lete to tiež netreba zbytočne preháňať s alkoholom.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP PhotoDruhy minerálok sa odporúča obmieňať. Každopádne ich pitie v lete má veľký význam, keďže z tela sa potením stráca aj veľa minerálov. Pri pití ovocných nápojov ako džúsy a nektáre treba zase pamätať, že majú pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.
Komentáre
Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia Webmagazín