Zdravie

Ako sa po lete vrátiť do normálneho režimu a byť fit? Poradíme vám

"Dôležitým zdrojom potrebnej energie pre naše telo, aby sme mohli rýchlo naskočiť do pracovného rytmu, sú sacharidy, ktoré sú obsiahnuté v širokej škále potravín a nápojov."

Alena Klepochová, 3. septembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Ak vás po lete a dovolenke spojenej s ničnerobením nemilo prekvapil pohľad na osobnú váhu alebo sa jednoducho necítite dobre, nastal ten správny čas na úpravu vášho jedálneho lístka. Vo všeobecnosti, správna výživa znamená prikladať väčší dôraz na zvýšený príjem ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb, hydiny, chudého mäsa a potravín s nízkym obsahom tuku. S takouto stravou si môžete byť istý, že vaše telo má vyváženú a dostatočnú stravu s primeraným obsahom vyživujúcich látok.

Dôležitým zdrojom toľko potrebnej energie pre naše telo, aby sme mohli rýchlo naskočiť do pracovného rytmu, sú sacharidy, ktoré sú obsiahnuté v širokej škále potravín a nápojov. Nájdeme ich v ovocí, zelenine, fazuli a strukovinách celkovo, mlieku a mliečnych výrobkoch, ako aj v celozrnných výrobkoch. Ryža, cestoviny, chlieb, cereálie a ovsené vločky sú zdrojmi komplexných sacharidov. Naproti tomu jednoduché sacharidy sa nachádzajú v jedlách obsahujúcich ovocie a med. Sú taktiež súčasťou veľkej škály potravín, ako sú džemy, marmelády, dezerty a sladkosti.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Sacharidy v nápojoch sú v prevažnej miere jednoduché cukry. Niektoré sa v nápojoch objavujú prirodzene, napríklad laktóza v mlieku či fruktóza v 100-percentných džúsoch. Sladené nealkoholické nápoje, sladený čaj, ochutené mlieka, nektáre a ovocné nápoje obsahujú takmer vždy pridané cukry. Odborníci sa zhodujú, že väčšinu cukrov pri zdravom stravovaní musíme prijímať z ovocia, zeleniny, celozrnných a nízkotučných výrobkov, ako aj zo strukovín.

Základom je vyváženosť


Sacharidy by mali byť hlavným zdrojom kalórií v našom tele. Väčšina sacharidov a bielkovín obsahuje 4 kalórie na gram, pri tukoch je to zasa 9 kalórií na gram. Tuky by mali tvoriť 20 až 35 % denného príjmu kalórií, určite nie menej. Bielkoviny by mali nášmu telu dodávať 10 až 15 % kalórií celkového denného príjmu. Ak sa teda držíte štandardu približne 2000 kalórií na deň, mali by ste skonzumovať 50 až 75 gramov bielkovín denne. Pri všetkých bielkovinách, tukoch a sacharidoch však netreba zabúdať ani na tak často pripomínaný pitný režim.

Správny a vyrovnaný pitný režim je dôležitý aj po skončení tropických letných horúčav. Pokiaľ nedochádza k zvýšeným stratám telesných tekutín nadmerným potením, mal by dospelý človek denne vypiť približne 30 až 40 ml tekutín na 1 kg svojej telesnej hmotnosti.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„Aj na sklonku leta alebo na jeseň sa môže človek výdatne spotiť, napríklad ak športuje alebo robí ťažkú fyzickú prácu, prípadne sa oddáva saunovaniu. Pri potení sa vypočítaný bazálny denný príjem tekutín vynásobí koeficientom 1,1 až 1,2. Príjem tekutín by mal byť teda o 10 až 20 % vyšší. Vyšší príjem tekutín sa má riadiť intenzitou potenia,“ povedal MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na zdravú výživu.

Pozor na tuky


Tuky obsahujú najviac energie na gram a sú hlavným úložiskom energie pre naše telo. Napriek tomu, že tuky sú neodlúčiteľnou súčasťou každej zdravej stravy, s ich konzumáciou to netreba preháňať, pretože nasýtené tuky a cholesterol môžu zvýšiť riziko srdcovocievnych chorôb. Oveľa zdravšie sú tuky obsiahnuté v rastlinných olejoch ako v sójovom, repkovom, olivovom či kukuričnom oleji, ako aj v orechoch, avokáde, v ľanových semienkach či v rybách ako losos, pstruh a sleď. Tuky nájdeme aj v rôznych nápojoch, konkrétne v mlieku a mliečnych nápojoch či nápojoch založených na sóji.

Stavebný základ pre telo


Bielkoviny sú dôležitým stavebným činiteľom ľudského tela. Aminokyseliny, ktoré sú súčasťou bielkovín, sú dôležitým zdrojom energie pre telo. Sacharidy sú však efektívnejším a rýchlejším zdrojom energie.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Bielkoviny nájdeme ako v živočíšnej, tak aj v rastlinnej strave. Hydina, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky sú hlavnými živočíšnymi zdrojmi bielkovín, strukoviny, orechy a sója sú zasa zástupcami z rastlinnej časti jedálneho lístka.

Množstvo bielkovín pre zdravé fungovanie tela sa určuje na základe telesnej hmotnosti. Väčšina dospelých ľudí potrebuje 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Pri náročnejšej telesnej aktivite a pre športovcov je ideálna dávka bielkovín na úrovni 1,2 až 1,4 gramu na kilogram telesnej hmotnosti.

Komentáre