Zdravie

Kľúčom k zdravým kĺbom je prevencia, stačí polhodinka denne

"Máte dojem, že starosti s kĺbmi na vás striehnu až v nedohľadom dôchodkovom veku? Obdobné problémy obťažujú stále väčší počet ľudí už v tridsiatke. Prevencia nemusí zabrať viac ako polhodinku dňa."

Romana Juhásová, 1. mája 2014 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Zanedbané alebo naopak príliš namáhané kosti a kĺby dokážu nepríjemne postihnúť kvalitu života a darí sa im to čoraz častejšie a v nižšom veku. Aj preto sa zvyknú označovať ako civilizačná choroba, teda dôsledok moderného sedavého spôsobu života s poriadnou dávkou stresu. Zahojení však nie sú ani aktívni športovci, neprimeraná záťaž neprospieva rovnako ako celodenná práca pri počítači. Kadiaľ vedie zlatá stredná cesta poradí športový lekár a chirurg MUDr. Ernest Caban.

"To najlepšie, čo pre svoje zdravie môžete urobiť, je prevencia," odporúča doktor Caban. Ide o najdôležitejšiu, priam kľúčovú časť starostlivosti o pohybový aparát a pritom vás nemusí stáť veľa času ani peňazí, rozhodne oveľa menej, ako potenciálne následky jej absencie.

Športujte zodpovedne


Kĺby sa vám odvďačia za pravidelný primeraný pohyb. Aký to je? Pri väčšine športov, najmä tých so zvýšeným množstvom nárazov, skokov a otrasov ako sú kontaktné športy, volejbal, futbal, basketbal, box, sa pohybový aparát opotrebúva a trpí. Neznamená to však, že sa ich treba vzdať, kondíciu pestujte postupne a overte si, že zvládate techniku. Pomocou sú elastické bandáže a samozrejmosťou vhodná pohodlná obuv a to najmä pri džogingu. Netreba zabúdať na poctivú zahrievaciu rozcvičku pred i po aktivite.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Nepodceňujte mikroúrazy, ich liečbu a regeneráciu. Fráza "to rozchodím" je nočnou morou všetkých športových lekárov.

Krátky strečing si doprajete aj v práci


Pokiaľ máte naopak problém ukrojiť si na zdravú dávku pohybu kúsok dňa, vyskúšajte aspoň niekoľko minút strečingu, kľudne aj v práci. Ak sa predsa len rozhodnete pre razantnú zmenu životného štýlu, okamžité a nárazové riešenie nebude najšťastnejšou voľbou. Pokiaľ nie ste zvyknutý na záťaž, vyskúšajte plávanie, jogu, pilates, naťahovacie a uvoľňovacie cviky, jazdu na bicykli. Ako prevencia funguje aj obyčajná prechádzka so psom, tí, ktorí ju zvyknú absolvovať aj trikrát denne, sa zväčša tešia zdravým kĺbom. Mimoriadne populárna je aktuálne disciplína nordic walking, pri ktorej vďaka pomocným paličkám zapájame oveľa viac svalových skupín.

Poctivý vývar – všestranný lekár


Vyvážená strava a dostatočný príjem tekutín prospievajú celému telu, kĺby, kosti a šľachy nevynímajúc. Známym balzamom pre zdravé kosti sú mlieko a mliečne výrobky, raz za čas si doprajte aj domáce slepačie a hovädzie polievky, v ktorých sa spolu s mäsom vyvaria aj zvieracie kosti a chrupavky, obsahujúce prospešný kolagén. Naopak, negatívne pôsobí častá konzumácia jedla s pridaním konzervantov, alkohol (rovnako aj cigarety), sladené sýtené nápoje so sodíkom a nevyvážené a nerozumné diéty.

So zdravými kĺbmi sa nekamaráti nadváha, čím viac kilogramov musia niesť, tým sa priamo úmerne namáhajú. Zdravú stravu obohatí doplnková starostlivosť. Podľa Petra Havriláka zo spoločnosti Walmark po nej nemusíme siahať až keď sa ozve nepríjemná bolesť. Dnes existuje niekoľko stále príjemnejších foriem užívania doplnkov, dostupné sú rôzne žuvacie cukríky s obsahom vápnika a chutnými príchuťami.

Komentáre