Zdravie

Dajte si kávu! Vieme, ako vás ochráni pred diabetom 2

"Viaceré výskumy v minulosti poukázali na priaznivé účinky pitia kávy ako prevencie voči vzniku diabetu typu 2. "

TASR, 14. septembra 2013 6:00
Foto: TASR/AP
Káva zvyšuje krvný obsah špecifickej bielkoviny, ktorá reguluje pohlavné hormóny. Konečným výsledkom je ochrana proti diabetu typu 2. Zvlášť sa to týka žien po menopauze.

Diabetom trpí iba v USA takmer 24 miliónov detí a dospelých, čo predstavuje asi osem percent obyvateľstva. Z toho 90-95 percent prípadov tvorí diabetes typu 2. Podobne chmúrne sú aj štatistiky v iných rozvinutých krajinách.

Viaceré výskumy v minulosti poukázali na priaznivé účinky pitia kávy ako prevencie voči vzniku diabetu typu 2. Presný účinok kávy v tomto kontexte však zostával neznámy.

Vedci na to prišli


Vedci odhalili možný molekulárny mechanizmus v pozadí tejto stránky prospešnosti kávy. Súvisí s bielkovinou SHBG (sex hormone-binding globulin, globulín, viažuci sa k pohlavným hormónom), ktorá reguluje činnosť pohlavných hormónov testosterón a estrogén. V ich prípade sa už dlho predpokladá súvislosť s diabetom typu 2.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Nový výskum ukázal, že káva zvyšuje hladinu SHBG v krvnej plazme. Ženám, ktoré vypijú aspoň štyri šálky kávy denne, hrozí v porovnaní s tými, ktoré kávu nepijú, iba 44-percentné riziko, že ochorejú na diabetes typu 2. Miera rizika je nepriamo úmerná hladine SHBG.

Vedec Simin Liu s iným tímom v skoršom výskume lokalizoval dve mutácie génu, kódujúceho bielkovinu SHBG, ktoré súvisia s rizikom diabetu 2. Jedna ho zvyšuje, druhá znižuje, čo závisí práve na krvnej hladine SHBG. Najlepšie výsledky malo pitie kávy pri ženách, ktoré boli nositeľkami druhej, prospešnej mutácie.

V čom prospieva?


Dôležitá úloha pohlavných hormónov v diabete 2 vyplynula z množstva klinických výskumov. SHBG nielenže reguluje aktívne pohlavné hormóny, no zrejme sa viaže tiež k receptorom mnohých druhov buniek, čím priamo sprostredkúva biochemickú signalizáciu týchto hormónov v tele.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„SHBG v krvi zjavne odráža genetickú citlivosť na diabetes 2. My sme teraz preukázali, že túto bielkovinu možno v súvislosti s rizikom diabetu ovplyvniť stravovacími faktormi, ako je pitie kávy – tak či onak, čím nižšia je hladina SHBG, tým väčšie je riziko, výraznejšie ako pri všetkých ostatných známych rizikových faktoroch diabetu,“ povedal Simi Liu.

V rámci výskumu identifikovali 359 nových prípadov diabetu vo vzorke vyváženej podľa veku a etnicicity, ktoré porovnali s 359 zdravými kontrolnými osobami vybratými z takmer 40.000 žien, účastníčok pokusného programu prijímania nízkych dávok aspirínu a vitamínu E ako prevencie kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Napokon zistili, že káva bez kofeínu mieru rizika diabetu 2 neznižuje – jej pitie významnejšie nesúvisí ani s týmto rizikom, ani s hladinou SHBG v krvi.

Komentáre