Zdravie

Aj vy si občas cvrknete? Možno máte tento problém!

"Postihnúť môže rovnako mužov ako ženy a prakticky v každom veku."

Alena Klepochová, 2. júna 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Samovoľný únik moču alebo stolice má mnoho príčin a podôb. A týkajú sa ľudí v každom veku – od detí až po seniorov. Nočné pomočovanie detí, samovoľný únik moču pri ochabnutí svalstva panvového dna, tehotenská a popôrodná inkontinencia, operácie prostaty, nehody, nadváha, diabetes a ďalšie ochorenia – to všetko má jedného spoločného menovateľa: samovoľný únik moču alebo stolice.

Postihnúť môže rovnako mužov ako ženy a prakticky v každom veku. S ľahšou formou samovoľného úniku moču sa podľa štatistík stretáva až 300-tisíc ľudí, prevažne žien, na Slovensku.

Nejde o chorobu


Inkontinencia nie je pomenovanie pre ochorenie, ale pre dysfunkciu, ktorá môže sprevádzať rôzne iné ochorenia. Ide o vážny problém, ktorý sa však dá riešiť. Isto, v prvom momente sa najmä v prípade ľahkej inkontinencie moču pacientky spoliehajú na svojpomoc, používajú spočiatku nevhodné pomôcky v podobe bežných menštruačných vložiek namiesto inkontinenčných.

V prípade, že pacienti spozorujú inkontinenciu moču alebo stolice, mali by urýchlene vyhľadať lekársku pomoc. Lepšie je totiž pomáhať na začiatku problému, než keď sa problémy rozvinú.

Lekár musí najprv diagnostikovať príčinu inkontinencie, pretože tá je často sama o sebe len príznakom iného ochorenia. Až potom môže pristúpiť k pomoci a liečbe. V mnohých prípadoch a pri včasnom záchyte sa dá problém minimalizovať až odstrániť, treba však na to trpezlivosť a dôveru v lekára.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zdravý život minimalizuje riziká


Zdravý životný štýl by nemal byť pre nás frázou. V mnohých prípadoch sa dá úniku moču či stolice vyhnúť osvojením si zdravej diéty a životných návykov. Inkontinenciu je potrebné si všímať a riešiť ju. Dôležité je rozložiť si pitný režim na celý deň, piť hlavne vodu, obmedziť pitie alkoholu, bublinkových a kofeínových nápojov, lebo tie dráždia močový mechúr. Nie je dobré obmedzovať príjem tekutín, pretože tak sa zvyšuje koncentrácia moču a to dráždi mechúr, čo problém zväčšuje.

V stravovacom režime je vhodná taká strava, ktorá zabezpečí dostatočný prísun vlákniny. Tá zlepšuje činnosť čriev, zabezpečuje neustálu prácu čriev a optimálnu hustotu stolice. Dôležité je denne prijímať čerstvú zeleninu a ovocie. Medzi pravidlá zdravého života patrí rovnako aj pravidelný pohyb, pri problémoch s inkontinenciou jestvujú aj špeciálne cviky na panvové dno.

Obezita, tehotenstvo, pôrod, pravidelné dvíhanie ťažkých vecí, ako aj chronický kašeľ môžu svaly panvového dna oslabiť. To vedie k úniku. Zároveň je dôležité vytvoriť si aj režim. Na toaletu choďte vždy, keď cítite urgenciu vyprázdniť vaše črevá či mechúr, lebo to je ten najlepší čas, keď sa vám kompletne vyprázdnia. Súčasťou starostlivosti o seba v prípade inkontinencie by malo byť aj pravidelné cvičenie.

Komentáre