Zdravie
Funkčné potraviny: To je bežná strava, ktorá dokáže aj liečiť
Webmagazin.sk, 8. októbra 2013 12:00
„Samotný názov mnohým ľuďom nič nehovorí. Nejde ale o žiadnu kozmonautickú stravu ani o stravu v podobe tabletiek či práškov. Funkčné potraviny sú bežné potraviny vyrobené tak, aby okrem tradičných a bežných zložiek výživy obsahovali aj zložky s významnými zdravotnými účinkami,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Ilavská.
Sú to obohatené potraviny, ktoré obsahujú zvýšené množstvo zdraviu prospešných zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nenachádzajú buď vôbec, alebo len v malých množstvách. Patria k nim napríklad rastlinné margaríny s pridanými rastlinnými sterolmi, netermizovaná bryndza s omega-3 mastnými kyselinami alebo cereálie obohatené o vlákninu.
Potraviny, ktoré liečia
Podľa European Food Information Council ide o potraviny, ktoré okrem bežných výživových účinkov majú preukázateľne priaznivý vplyv na jednu alebo viacero telesných funkcií, na zdravotný stav alebo na zníženie rizika ochorenia. Napríklad spomínané rastlinné margaríny s pridanými rastlinnými sterolmi pomáhajú znižovať hladinu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a tým aj predchádzať srdcovocievnym chorobám.

Ich priaznivý vplyv sa musí prejaviť už pri konzumácii množstiev zodpovedajúcim bežnej strave. Ak si na raňajky doprajete pečivo natreté rastlinným margarínom či na obed bryndzové halušky s netermizovanou bryndzou, nielenže sa chutne zasýtite, ale zároveň aktívne chránite svoje zdravie.
Krajinou vzniku funkčných potravín je Japonsko, ktoré od roku 1991 uplatňuje program umožňujúci ich označovanie ako „potraviny na špeciálne použitie“. Výrobcovia môžu používať na obale logo, ktoré informuje, že ide o produkt s predpokladaným liečebným alebo preventívnym účinkom. Aj v Európe ich podiel na trhu postupne rastie.

Vedecky preukázateľné účinky
Ako sa stáva potravina funkčnou? Je technologicky upravená tak, aby obsahovala väčší podiel nutrične aktívnych látok s pozitívnym účinkom, alebo naopak bola zbavená potenciálne škodlivých látok. Ako funkčné sa môžu označovať len tie potraviny, ktorých účinok je podložený nezávislými vedeckými štúdiami.

Funkčné potraviny sa predávajú v bežnej obchodnej sieti. Mnohé z nich používame takmer dennodenne bez toho, aby sme si to uvedomovali. Či sú funkčné, sa dá zistiť z etikety výrobku. Určitým vodidlom môže byť, že funkčné potraviny sa vyrábajú najmä z rastlinných tukov, mlieka a mliečnych výrobkov, pečiva, cereálií a z vajíčok.