Zdravie
Etikety na potravinách nás nezaujímajú. Čo nám prezradia?
Alena Klepochová, 1. marca 2013 12:00
„Nízkym záujmom o etiketu, a teda kvalitu potraviny sa ukracujeme o hodnotnú stravu. Výrobok s nižšou cenou totiž často obsahuje aj menej základnej suroviny, kvôli ktorej potravinu kupujeme,“ povedala doc. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Etiketa prezradí nielen zloženie, ale aj výživové hodnoty
Podľa jej slov si na etiketách treba všímať predovšetkým informácie o zložení výrobku a tabuľku výživových hodnôt. „Medzi údajmi o zložení sa okrem rôznych prísad uvádza aj to, koľko percent mäsa je v párkoch alebo koľko ovocnej zložky v džúsoch, pričom sa vždy oplatí zvážiť pomer kvality a ceny.“
Tabuľka výživových hodnôt zase uvádza obsah troch základných živín: tukov, sacharidov a bielkovín. Pri tukových výrobkoch, napríklad olejoch, margarínoch alebo v cukrovinkách či v mliečnych výrobkoch, sa udáva pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v tuku.

K zdraviu prospešným potravinám patria aj tie, ktoré obsahujú komplexné sacharidy ako škroby alebo vlákninu, a naopak, neobsahujú jednoduché cukry ani glukózový či glukózovo-fruktózový sirup.
Odporúčaná denná dávka
Užitočnou pomôckou, ktorou výrobcovia v poslednom čase uľahčujú orientáciu v nutričných hodnotách, je informácia o odporúčanej dennej dávke jednotlivých živín. Vďaka nej sa spotrebiteľ dozvie, koľko percent dennej dávky skonzumuje v jednej porcii.

Zdravé stravovanie nám veľmi nejde
Zo štúdie Stravovacie zvyklosti Slovákov 2009 vyplýva, že napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál. Pre takmer dve tretiny Slovákov je dôležitá predovšetkým chuť, aj keď je jedlo menej zdravé. Konzumácia zdravých jedál je veľmi dôležitá pre takmer štvrtinu obyvateľov Slovenska, sú to prevažne ženy a ľudia, ktorí dbajú o svoju hmotnosť a zdravú výživu.
Na základe odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie globálne trpí asi 1,6 miliardy dospelých nadváhou a asi 400 miliónov dospelých obezitou. Nadváha a obezita hrajú významnú rolu v rozvoji najzávažnejších chronických neinfekčných chorôb ako kardiovaskulárne ochorenia, metabolické ochorenia, niektoré onkologické a gynekologické ochorenia, kožné choroby, choroby kĺbov, kostrového a svalového aparátu.