Zdravie

Sú Éčka v potravinách nebezpečné? Toto si o tom myslia lekári

"Na internete sa občas objavujú zoznamy Éčok, ktorým by ste sa mali zaručene vyhnúť, lebo sú škodlivejšie ako ostatné. "

Alena Klepochová, 2. decembra 2013 14:00
Potraviny/Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Väčšina z nás ani len netuší, že v potravinách, ktoré bežne konzumujeme, sú rôzne prídavné látky, takzvané Éčka. Prijímame ich neustále, aj keď si to podľa gastroenterológa MUDr. Miloša Bubána neuvedomujeme. Poznamenal, že ľudia si väčšinou myslia, že všetky Éčka sú umelo vyrobené, nie je to však tak a viaceré majú prirodzený pôvod.

Potravinové aditíva sú prísady účelovo pridané do potravinárskych výrobkov, aby zaistili určitú technologickú funkciu, napríklad farbu, osladenie či zvýšenú trvanlivosť výrobku. V Európskej únii majú všetky prídavné látky svoje číslo s charakteristickým „E“ na začiatku.

Ako poznamenal MUDr. Bubán, ľudia väčšinou Éčka vnímajú ako niečo zlé a hanlivé. "Má to však byť ochranná známka, že látka prebehla niekoľkoročným výskumom vo viacerých nezávislých laboratóriách," skonštatoval.

Načo slúžia Éčka?


Potravinové aditíva sú vždy uvedené na obale výrobku v zložení medzi ostatnými ingredienciami. Ich funkcia, ktorú v danej potravine plnia, musí byť tiež vždy presne špecifikovaná. Najbežnejšími aditívami v potravinách sú antioxidanty, ktoré zaisťujú, aby jedlo nepodliehalo oxidácii príliš rýchlo, farbivá, stabilizátory či rôzne sladidlá.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Použitie aditív je v potravinárskom priemysle pod prísnou reguláciou a kontrolou medzinárodne a národne platných zákonov. „Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín Úrad verejného zdravotníctva SR,“ povedal MUDr. Peter Minárik, odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl.

Dobré a zlé Éčka, pravda alebo povery?


V Európskej únii sa prídavné látky v potravinách označujú písmenom „E“ a ďalším troj- prípadne štvormiestnym kódom. „E“ znamená, že látka dodaná do potraviny je registrovaná v Európskej komisii pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúca. Pre používanie pri výrobe potravín je povolená za presne definovaných podmienok, upozornil MUDr. Minárik.
Ilustračné foto Foto: TASR

Aj tu platí pravidlo, ostatne ako aj pri ďalších látkach, že každá môže byť jedom alebo liekom. Jed sa od lieku líši jedine veľkosťou dávky. Dávkovanie je veľmi dôležité, a aj preto existuje pri väčšine Éčok takzvaný prijateľný denný príjem (ADI - Acceptable Daily Intake).

Na internete sa občas objavujú zoznamy Éčok, ktorým by ste sa mali zaručene vyhnúť, lebo sú škodlivejšie ako ostatné. Podľa MUDr. Bubána ich však takto deliť nemožno, stravovanie iba z polotovarov, v ktorých je Éčok viac, však tiež nie je zdravé.

Odporúča zamerať sa preto najmä na prípravu stravy z čerstvých produktov a vyhnúť sa častej konzumácii potravín s dlhou trvanlivosťou či údených. Pripomenul, že z mnohých iných látok v jedle sú viaceré oveľa nebezpečnejšie ako Éčka, napríklad nasýtené mastné kyseliny či cholesterol.

Komentáre