Zdravie

Dostali ste bozk od vášho psa? Pozor na baktérie

"Sú to verní spoločníci, oddaní strážcovia a hovorí sa aj, že sú to najlepší priatelia človeka. A mnohí z nás prejavujú lásku k psom bozkami. "

Zuzana Lobotková, 18. júla 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Psy sú nositeľmi nespočetného množstva baktérií, a to aj v okolí ich úst, čo vedie k potenciálne smrteľným infekciám. Salmonela, campolybacter a E. coli – tieto baktérie od vášho psa môžu viesť k hnačke, zvracaniu, dehydratácii a gastroenteritíde. Okrem toho psy môžu prenášať aj toxokarózu, parazita, ktorý môže spôsobiť rozvoj cýst v mozgu a očiach, čo vedie k slepote. A napriek tomu odborníci pripúšťajú, že deti, ktoré vyrastajú v domoch s domácimi miláčikmi, sú menej náchylné k rozvoju astmy a alergií.

S láskou to netreba preháňať


Ak máte psa, prináša to veľa pozitívnych vecí do vášho života. Štúdie ukazujú, že interakcie so zvieratami môžu znížiť stres, ako aj podporiť k cvičeniu či zmierniť samotu. Ale treba to hnať až k takým prejavom náklonnosti, ako je pusa?

Mnoho ľudí považuje samotnú myšlienku na bozk od psa za celkom odpornú. Profesor John Oxford, profesor virológie a bakteriológie v Londýne a odborník v odbore mikrobiológia, hovorí, že by ste psovi nikdy nemali dovoliť obliznúť vám tvár, a to bez ohľadu na to, ako je pes čistý. Nejde len o to, čo je v slinách. Psy trávia polovicu svojho života s nosmi strčenými kdekoľvek a v čomkoľvek, vrátane psích výkalov. Takže aj ich nosy nesú stopy po baktériách, vírusoch a choroboplodných zárodkoch.

Campylobacter, ktorý spôsobuje hnačky a gastroenteritídu, je jednou z najčastejších príčin otravy jedlom. Odhaduje sa, že len menej ako polovica psov nesie kampylobakterióznu infekciu, väčšina bez príznakov. Domáci miláčikovia vám môžu odovzdať parazitov, ako sú kruhové červy, ako aj plesňové kožné infekcie, ako je pásový opar. E-coli, môže viesť k hnačke, vracaniu a dehydratácii, sa k vám môže taktiež dostať prostredníctvom vášho psa, aj keď on sám nemá žiadne zdravotné problémy.

Dôvody na opatrnosť


Ľudia nesú viac kmeňov odolných voči liekom proti e-coli ako psy. Psy môžu tiež prenášať kožné plesňové infekcie, aj keď to nie je prostredníctvom prenosu slín. Namiesto toho sa šíri dotykom s časťou tela, ktorá bola v kontakte s infekciou. Nebezpečné sú aj parazity, ktorými sa môže človek infikovať, ak náhodou prehltne ich vajíčka. Ale psie pásomnice nie sú obvykle prenášané na človeka.

Dokonca aj vírusy môžete dostať od psov. Niektoré môže prekročiť medzidruhovú bariéru a spôsobiť problémy. Aj keď vírusy chrípky typu B sa šíria len medzi ľuďmi, A vírusy cirkulujú medzi mnohými druhmi zvierat. Ľudia, ktorí majú oslabený imunitný systém v dôsledku chemoterapie alebo infekcie, vrátane HIV, by sa teda mali vyhnúť „výmene“ slín so svojím psom.

Aj toxokaróza, ktorú prenášajú psy a mačky, je parazit, ktorý môže privodiť rozvoj cýst v mozgu a očiach. Je to predovšetkým riziko pre malé deti a dospelých, ktorí majú oslabenú imunitu. Ak vezmete svojho psa k veterinárovi každý rok na odčervenie, malo by to prispieť k zníženiu rizika prenosu parazitov.

Náklonnosť alebo stres?


Odborníci upozorňujú, že niektorí psi dokonca nemajú radi, keď sa ich majitelia pokúšajú pobozkať. Je to pre nich skôr stresujúce ako prejav náklonnosti. Ak pes odvracia od vás hlavu, nenúťte ho. Objavila sa však teória, že vystavovanie organizmu neškodným baktériám vašich psov pomáha zlepšovať črevnú mikroflóru, ktorá je dôležitá pre silný imunitný systém.

Ak je vaše bežné prostredie príliš čisté a nie je prítomných dosť baktérií, imunitný systém nemá na čo reagovať a začne reagovať aj na neškodné bielkoviny. Nikto však netvrdí, že určitá dávka baktérií e-coli bude prínosom pre zdravie. Treba mať rád svojho psa, ale netreba to preháňať. Takže – žiadne bozky, pohladenie a dostatok pozornosti bude stačiť.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete
Kŕčové žily môžu počas horúčav spôsobovať väčšie ťažkosti
ALKOHOL: Ako pôsobí na vaše telo a ako rýchlo sa po ňom spamätáte?

Komentáre