Zdravie

Desiata školáka nemôže nahradiť raňajky, dôležité sú aj tekutiny

"Odborníčka uviedla, že ako zdroj rýchlej energie na lepšiu výkonnosť je možné školákom pribaliť do desiatového boxu sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky."

TASR, 14. septembra 2022 12:04
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Desiata nemôže nahradiť raňajky a mala by tvoriť približne desať percent celodenného energetického príjmu. Deti by ju mali skonzumovať zhruba po troch hodinách od raňajok, zvyčajne cez veľkú prestávku v škole, keď majú dostatok času nerušene doplniť vydané kilojouly. Pre TASR to uviedla vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

V prípade desiatej je podľa odborníčky na výber z mnohých variantov - slanej, ako aj sladkej chuti. "Ideálna desiata je kombináciou ovocia alebo zeleniny s bielkovinou, pomôže deťom lepšie sa zasýtiť, než keby jedli samotné ovocie či zeleninu," povedala.

Kvalitná desiata pre dieťa má pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja. "To všetko predstavuje zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok (bielkoviny, tuky, cukry), ale aj vitamínov a minerálnych látok," uviedla Hamade.

Z minerálnyvych látok je pre víjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, ktorého zdrojom sú najmä mlieko, mliečne výrobky, syry a jogurty, preto v rámci pestrosti stravy by mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. "Z mliečnych výrobkov sú veľmi hodnotné probiotické a acidofilné výrobky. Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov," priblížila odborníčka z ÚVZ.

"V prípade, má dieťa chuť na sladké, cukry je vhodné doplniť formou sladkého pečiva, prípadne sušienok, sušeného ovocia a cereálnych sladkých tyčiniek namiesto tučných múčnikov a cukroviniek," povedala Hamade. Odborníčka uviedla, že ako zdroj rýchlej energie na lepšiu výkonnosť je možné školákom pribaliť do desiatového boxu sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky namiesto tučných múčnikov a cukroviniek.

Rodičia by nemali zabúdať na dostatok tekutín a mali by sa preto snažiť pripraviť deťom nápoj do školy doma, najlepšie bez použitia cukru. "Je žiaduce naučiť dieťa dodržiavať pitný režim, inak môže byť dehydrované, unavené a nebude sa vedieť koncentrovať na školské povinnosti," dodala Hamade.



Komentáre