Zdravie

IPčko: Počet pokusov o samovraždu stúpol

"Psychológ upozornil, že samovražda jedného človeka je taká tragická udalosť, že zasiahne v priemere 135 ďalších ľudí – rodinu, blízkych, priateľov a okolie."

TASR, 9. septembra 2022 14:10
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Slovensku pribúdajú ľudia premýšľajúci nad samovraždou. Upozorňuje na to občianske združenie IPčko, ktoré na svojich linkách a v rámci krízových služieb pomoci v roku 2022 zaznamenalo 22,6-percentný nárast v téme Myšlienky na samovraždu. Prostredníctvom kampane #BODKOCIARKA a #SOMTU pripomína, že pomoc existuje.

"Bodka symbolizuje koniec a čiarka znamená pokračovanie. Pre ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu, je znakom nádeje a odhodlania pokračovať v živote ďalej," vysvetlilo občianske združenie. Hešteg #somtu je nositeľom dvoch posolstiev. Prvé symbolizuje, že "ja som tu" pre ľudí, ktorí ma potrebujú. Druhé značí, že kričím "som tu", lebo potrebujem podporu a pomoc.

IPčko upozorňuje, že počet samovražedných pokusov na Slovensku stúpa. "V prvom polroku roku 2022 nás ľudia v tejto súvislosti kontaktovali 8839-krát. V krízovom momente pokusu o samovraždu sa na nás obrátilo 1817 ľudí," priblížil psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro. Upozornil, že samovražda jedného človeka je taká tragická udalosť, že zasiahne v priemere 135 ďalších ľudí – rodinu, blízkych, priateľov a okolie. "Najnovšie výskumy uvádzajú, že títo ľudia môžu byť rovnako ohrození samovraždou," ozrejmil.

"Samovraždy a samovražedné pokusy sú aj na Slovensku realitou a týkať sa môžu každého. Ľudí, ktorí trpia psychickou poruchou, sa týkajú častejšie. Mnohí z nich nevyhľadajú odbornú pomoc a nevyužijú možnosť liečby," skonštatovala hlavná odborníčka pre psychiatriu na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR Ľubomíra Izáková. Na záchranu života je podľa nej kľúčový prvý kontakt, ktorý zmenší fatalitu v pacientovom uvažovaní a nahradí ju inými možnosťami riešenia.

Informovanosť o možnostiach odbornej pomoci na Slovensku je podľa IPčka slabá. "Aj keď si myslím, že situácia sa pomaly zlepšuje. Sú však nedostatočne pokryté študentské poradenské centrá napríklad na vysokých školách. Preto na ministerstve uvažujeme o vytvorení systému rovesníckej študentskej podpory (tzv. buddy systém)," ozrejmila hlavná odborníčka pre psychológiu na MZ SR Katarína Jandová.

IPčko na pomoc a podporu ľudí so samovražednými myšlienkami vybudovalo mapu prvej psychologickej pomoci. Tvorí ju sieť ôsmich centier krízovej intervencie, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Trnave, Prešove, Košiciach, a Banskej Bystrici. Majú tiež pribudnúť nové v Žiline a Trenčíne. "Psychologická pomoc spočíva v osobnom, bezplatnom a anonymnom stretnutí s človekom v hraničnej životnej situácii. Súčasťou centra je aj výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko, ktorý prichádza osobne za človekom, ktorý chce ukončiť svoj život," vysvetlilo IPčko.

Ľudia tiež nájdu pomoc na webe organizácie www.chcemsazabit.sk a Krízovej linke prostredníctvom internetu, tiež na webe www.ipcko.sk, www.krizovalinkapomoci.sk, www.dobralinka.sk či na čísle 0800 500 333.


Komentáre