Zdravie

Človek s podozrením na COVID-19 by mal zavolať lekárovi a izolovať sa

" Chorý človek by, pokiaľ je to možné, mal ostať v samostatnej izbe, izolovaný od ďalších ľudí, a používať aj samostatnú kúpeľňu a WC. Tiež je vhodné obmedziť kontakt s domácimi alebo inými zvieratami."

TASR, 9. apríla 2020 7:00
Foto: TASR/AP
Človek, ktorý sa nakazí novým koronavírusom, by mal zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho lekára. "Povedzte mu, že máte alebo môžete mať ochorenie COVID-19, a informujte ho o svojich príznakoch," uvádza Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na webovom portáli venovanom novému koronavírusu. Táto informácia lekárovi pomôže nastaviť liečbu a taktiež zabráni infikovaniu iných ľudí. "Ak nie ste dostatočne chorý na hospitalizáciu, môžete sa uzdraviť doma," konštatuje NCZI.

Chorý človek by, pokiaľ je to možné, mal ostať v samostatnej izbe, izolovaný od ďalších ľudí, a používať aj samostatnú kúpeľňu a WC. Tiež je vhodné obmedziť kontakt s domácimi alebo inými zvieratami. "Ak je to možné, zverte počas choroby starostlivosť o vaše zviera inému členovi rodiny alebo priateľovi," uvádza NCZI. Chorý človek by nemal zviera hladkať, bozkávať ani kŕmiť. "Ak sa počas choroby musíte starať o svoje domáce zviera alebo byť okolo zvierat, umyte si ruky pred a po interakcii so zvieratami a noste rúško na tvár," odporúčajú odborníci.

Ak chorý človek nie je schopný nosiť rúško napríklad preto, lebo mu spôsobuje problémy s dýchaním, ľudia, ktorí žijú v tej istej domácnosti, by s ním nemali zostávať v jednej miestnosti a vždy, keď do nej vstupujú, mali by si dať rúško na tvár oni. "Je nevhodné, aby sa človek s ochorením COVID-19 delil s inými o jedlo, kuchynský riad, posteľnú bielizeň a uteráky," varuje NCZI.

Okrem toho by chorí ľudia, aj tí, ktorí sa o nich starajú, mali dodržiavať ďalšie zásady, napríklad pri kašľaní a kýchaní si zakrývať ústa papierovou vreckovkou, kusom látky alebo oblečením, nie samotnou rukou. Použitú vreckovku treba vyhodiť do koša, oblečenie pravidelne prať pri vysokej teplote, často si umývať ruky mydlom a teplou vodou v trvaní najmenej 20 sekúnd, prípadne používať dezinfekčné prostriedky na ruky s obsahom alkoholu, a tiež sa nedotýkať očí, nosa a úst neumytými rukami.

Komentáre