Zdravie
Ako to je naozaj s výrobkami light? A je margarín naozaj z ropy?
TASR, 31. mája 2013 6:00Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Nie je pravda, že častá konzumácia müsli vedie k schudnutiu, že tavené syry spôsobujú problémy s dýchaním a že margarín sa vyrába z ropy. Na tlačovej konferencii Združenia pre zdravie a výživu to konštatovali odborníci, ktorí rozoberali pravdy a klamstvá o potravinách.Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Ľubomír Valík, potravinársky technológ Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa pozreli na kvalitu a prínos pre zdravie v prípade štyroch najdiskutovanejších potravín a ich zložiek - müsli, margarínu, mlieka a syrov.
V prípade müsli Jurkovičová odporúča müsli v sypanej forme pred müsli v zlepených hrudkách či vo forme tyčiniek. "Na zlepenie sa totiž používa cukor alebo stužené tuky," zdôraznila.
Uviedla, že veta "vysoká konzumácia týchto produktov pomáha schudnúť" je mýtom. Podľa nej je to práve naopak, vysoká energetická hodnota týchto potravín, najmä vo formách tyčiniek, spôsobuje, že zvýšená kombinácia má na chudnutie a zdravie skôr kontraproduktívny efekt. "Z tohto dôvodu nejedzte každé ráno müsli, strava musí byť pestrá a vyvážená," zdôraznila Jurkovičová.
Margarín sa nevyrába z ropy
To isté platí aj v prípade margarínov, v súčasnosti často využívaných v podobe nátierok. "Deťom je vhodnejšie natierať chlieb častejšie maslom, preferovať margarín môžu skôr dospelí, najmä tí s nadváhou, keďže margarín obsahuje vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín."
Ilustračné foto Foto: TASR
Jurkovičová zdôraznila, že margarín sa v súčasnosti vyrába z rozličných rastlinných olejov. "Určite nie z ropy, ako uvádzajú niektoré hlúposti na internete," uviedla Jurkovičová. To, čo vyvoláva polemiku v súčasnosti, je najmä prítomnosť zdraviu škodlivých transmastných kyselín v margarínoch. "Súčasné technológie už takmer vylučujú prítomnosť týchto kyselín v margarínoch," uviedla Jurkovičová. Na margo pridávania vitamínov či prírodných farbív do margarínov, ako je napríklad betakarotén, Valík povedal, že výhrady nie sú na mieste. "Vitamín prírodný alebo umelý ostáva vitamínom."Nízkotučné alebo plnotučné?
Odborníci sa venovali aj fenoménu "light" a mliečnych výrobkov s 0-percentným obsahom tuku. Štatistiky tvrdia, že nízkotučné mlieko preferuje len pol percenta Slovákov, nízkotučné jogurty iba tri percentá konzumentov. Dôvodom je tvrdenie, že nízkotučné mliečne produkty nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Valík reagoval, že rozdiel medzi nízkotučným a plnotučným mliekom je len v obsahu tuku a vitamínov. "Všetky ostatné živiny ostávajú zachované," uviedol s tým, že pri konzumovaní nízkotučných výrobkov je však dôležité dávať pozor na to, čím sú tuky nahradené. Týka sa to najmä výrobkov s 0 percentom tuku, kde sa ako náhrada tuku často využívajú škroby s rovnakým množstvom kalórií ako odstránený tuk.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Jurkovičová a Valík pripomenuli, že najobľúbenejšími syrmi medzi Slovákmi sú tavené syry. Tie konzumuje až 67 percent Slovákov. "Ich výhodou je väčšia trvanlivosť, no z hľadiska zloženia sú v porovnaní s čerstvým alebo tvrdým syrom iba chudobným príbuzným," uviedli odborníci. Hlavnou príčinou je taviaca soľ, ktorá zhoršuje pomer vápnika a fosforu v potrave. Tavené syry tiež obsahujú viac tuku a na druhej strane menej bielkovín a minerálnych látok.Odborníci však takisto odmietli démonizujúce tvrdenia o tom, že tavené syry spôsobujú poškodzovanie obličiek, závrate či problémy s dýchaním. "Pri rozumnej konzumácii sú tieto obavy prinajmenšom prehnané," uviedla Jurkovičová s tým, že rozumná miera konzumácie platí najmä pri deťoch. "Určite by ich nemali konzumovať často, či dokonca každodenne, okrem iného aj preto, že tavený syr pomáha navykať si na intenzívne slané chute," uviedla odborníčka na výživu.