Zdravie

Päť rád, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa chrípke

"Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku."

Alena Klepochová, 6. decembra 2013 12:00
Čakáreň u lekára/Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván


Chrípka v tomto období pripúta do postele tisícky Slovákov. Jej zákernosť spočíva v tom, že prichádza z ničoho nič a antibiotiká na ňu neúčinkujú. Prípadov začína pribúdať v decembri a následne na prelome januára a februára. Výskyt chrípky totiž býva prerušený vianočnými prázdninami. Chrípka zase začne šarapatiť v januári, pričom začiatkom februára zvyčajne vrcholí v epidémiu.

Nie vždy, keď sme prechladnutí, máme naozaj chrípku. Kým príznaky prechladnutia a virózy sa prejavujú a silnejú postupne, chrípka prepukne naplno okamžite. Virózu a prechladnutie väčšinou nesprevádzajú ani bolesti hlavy, naopak typická pre ne môže byť nádcha a kašeľ. Chrípku spoznáte podľa toho, že začína náhle, z plného zdravia bolesťami hlavy, najmä za očami. Potom sa pridávajú bolesti svalov a kĺbov, zimnica, triaška a vysoké teploty, ktoré pretrvávajú aj niekoľko dní.

Ako sa chrípke vyhnúť?



Epidemiológovia z Úradu verejného zdravotníctva SR pripravili pre ľudí päť rád, ako sa spomínaným nepríjemným príznakom, ktoré so sebou chrípka prináša, vyhnúť. Väčšiu šancu ostať zdraví majú podľa nich tí, ktorí jedia dostatok ovocia a zeleniny a pijú dostatok tekutín. Treba si tiež dopriať dostatok spánku a odpočinku.
Ilustračné foto Foto: TASR

Radia vyhýbať sa i preplneným miestnostiam a udržiavať si dostatočný odstup pri prípadnom kontakte s chorými. Samozrejmosťou má byť v rámci prevencie aj umývanie si rúk po každom zakašľaní či kýchnutí.

Antibiotiká nepomôžu



Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Určite nie je dobré pokúsiť sa ju prechodiť, keďže vo výnimočných prípadoch môže aj zabíjať. Lekári pri prvých príznakoch chrípky radia ostať doma a liečiť sa, pričom treba byť doma až do uzdravenia. Nesmie sa pritom zabúdať na vetranie miestností, kde sa chorý zdržiava.

Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Tie totiž liečia iba bakteriálne infekcie. Lekár nasadzuje liečbu antibiotikami až pri niektorých komplikáciách, napríklad zápale mandlí či pľúc. Ako viacero vírusových ochorení, chrípka sa tak musí vyležať.

Pri liečbe chrípky je vhodná domáca liečba s využitím voľnopredajných liekov, ktoré zmierňujú horúčku, bolesti i ostatné príznaky. Na trhu sú v súčasnosti rôzne druhy týchto prípravkov, s rôznym obsahom účinných látok. Okrem toho je dôležité prijímať dostatočné množstvo tekutín.
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chrípka môže aj zabíjať



K lekárovi by mali ísť len osoby, ktoré sú veľmi choré. Ak ide k nemu pacient bez chrípky, v čakárni sa môže nakaziť od ľudí, ktorí ju majú. V prípade choroby je preto vhodné poradiť sa s lekárom o prípadnej návšteve telefonicky.

Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Lekára by však mali ľudia určite vyhľadať pri varovných signáloch, akými sú problémy s dýchaním, dýchavičnosť, bolesť, tlak na hrudi alebo v oblasti brucha, náhly závrat, silné a opakované zvracanie.

Komentáre