Zdravie
Chcete žiť zdravšie? Raňajkujte ako králi, obedujte ako Francúzi
Alena Klepochová, 6. júla 2013 6:00
Hovorí sa preto, že raňajkovať treba ako kráľ, obedovať ako pán a večerať ako žobrák. Väčšina z nás však robí presný opak a dopúšťa sa troch základných chýb. Neraňajkujeme vôbec a snažíme sa to potom dohnať neskorou, narýchlo pripravenou večerou. Obedujeme v časovej tiesni, jeme po stojačky alebo v rámci chôdze a nemáme žiadnu pravidelnosť vo svojej strave. Nemáme takmer žiadnu kontrolu nad tým, čo vlastne jeme.
Základom sú raňajky
Mnohým problémom, ktoré sa označujú ako dôvody nesprávnych stravovacích návykov, sa pritom dá jednoducho predísť práve dodržiavaním jednoduchých zásad. Prvou z nich sú pestré a vyvážené raňajky.

Ak má telo dostatok živín a vitamínov hneď od rána, je schopné rýchlejšie sa naštartovať a pri ich správnom dopĺňaní počas dňa pracovať dlhšie. Preto sú dôležitou súčasťou dňa aj desiaty a olovranty.
Obedujte ako Francúzi
Pri obede, ale všeobecne pri každom jedle sa má brať príklad z Francúzov. Tí si na jeho konzumáciu vyhradzujú dostatok času, je známe, že niektorí strávia pri obede aj vyše dvoch hodín. Pokiaľ jeme rýchlo, vzniká väčšie riziko prejedenia a následne nepríjemných pocitov plného brucha a únava. Žalúdok totiž pri rýchlom jedení nestihne poslať signál do mozgu o tom, že je už plný.

Čo jedia Slováci?
Prieskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci prijímajú viac tukov, ako je potrebné, naopak v jedálničku im chýba zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Našu výživu charakterizuje nadmerné množstvo tuku a živočíšnych bielkovín a na druhej strane nedostatok sacharidov, ktoré sa práve preferujú z hľadiska racionálnej výživy. Za posledných 40 rokov nespĺňajú Slováci odporúčané dávky takmer všetkých vitamínov, z minerálnych látok najmä vápnika.
Zlepšujúci sa trend odborníci pozorujú v prípade znižovania príjmu tukov a bielkovín. Naopak alarmujúco nízka je spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, čo sa odráža v nedostatku vápnika u obyvateľstva. Napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál.