Zdravie

Chcete žiť zdravšie? Raňajkujte ako králi, obedujte ako Francúzi

"Mnohým problémom, ktoré označujeme ako dôvody nesprávnych stravovacích návykov, sa dá jednoducho predísť práve dodržiavaním jednoduchých zásad."

Alena Klepochová, 6. júla 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
V dnešnej uponáhľanej dobe je čoraz viac ľudí obeťou nesprávnych stravovacích návykov, ktoré spôsobujú zdravotné problémy. Vynechávanie raňajok nahradených rýchlymi obedmi a bohatou večerou bez ohľadu na nutričné zloženie jedla má za následok, okrem častých žalúdočných ťažkostí, napríklad aj zvýšenú hladinu cholesterolu či kardiovaskulárne ochorenia.

Hovorí sa preto, že raňajkovať treba ako kráľ, obedovať ako pán a večerať ako žobrák. Väčšina z nás však robí presný opak a dopúšťa sa troch základných chýb. Neraňajkujeme vôbec a snažíme sa to potom dohnať neskorou, narýchlo pripravenou večerou. Obedujeme v časovej tiesni, jeme po stojačky alebo v rámci chôdze a nemáme žiadnu pravidelnosť vo svojej strave. Nemáme takmer žiadnu kontrolu nad tým, čo vlastne jeme.

Základom sú raňajky


Mnohým problémom, ktoré sa označujú ako dôvody nesprávnych stravovacích návykov, sa pritom dá jednoducho predísť práve dodržiavaním jednoduchých zásad. Prvou z nich sú pestré a vyvážené raňajky.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Najjednoduchšou cestou tvorby vyvážených raňajok je podľa odborníka pečivo natreté kvalitným margarínom, obložené šunkou alebo syrom, prípadne nátierka a čerstvá zelenina alebo ovocie, voda alebo čaj. Pečivo je zdrojom sacharidov, margarín zas obsahuje nenasýtene tuky a dodá esenciálne mastné kyseliny. „Kvalitná šunka, domáca nátierka či syr sú zdrojom bielkovín, ktoré by mali tvoriť 15% prijatej dennej energie. Ovocie a zelenina sa zas postarajú o dostatočný príjem minerálnych látok, vitamínov a vlákniny. Dôležitý je samozrejme aj pitný režim, ktorý pomôže predísť dehydratácii spojenej s bolesťou hlavy,” povedal MUDr. Ivan Majerčák, kardiológ a prezident Ligy proti obezite Slovenskej republiky.

Ak má telo dostatok živín a vitamínov hneď od rána, je schopné rýchlejšie sa naštartovať a pri ich správnom dopĺňaní počas dňa pracovať dlhšie. Preto sú dôležitou súčasťou dňa aj desiaty a olovranty.

Obedujte ako Francúzi


Pri obede, ale všeobecne pri každom jedle sa má brať príklad z Francúzov. Tí si na jeho konzumáciu vyhradzujú dostatok času, je známe, že niektorí strávia pri obede aj vyše dvoch hodín. Pokiaľ jeme rýchlo, vzniká väčšie riziko prejedenia a následne nepríjemných pocitov plného brucha a únava. Žalúdok totiž pri rýchlom jedení nestihne poslať signál do mozgu o tom, že je už plný.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na večeru. Nemali by sme ju jesť príliš neskoro, približne tri až štyri hodiny pred spaním, a rovnako by nemala byť ani príliš náročná na trávenie. Za ľahké večerné občerstvenie sa mylne považuje aj ovocie. Práve jemu sa však treba vyhnúť míľovými krokmi. Navyše ak budete počas dňa jesť pravidelne a budete preferovať vyváženú stravu, bude pre vás aj odolávanie pokušeniu nočného rabovania chladničky oveľa jednoduchšie.

Čo jedia Slováci?


Prieskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci prijímajú viac tukov, ako je potrebné, naopak v jedálničku im chýba zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Našu výživu charakterizuje nadmerné množstvo tuku a živočíšnych bielkovín a na druhej strane nedostatok sacharidov, ktoré sa práve preferujú z hľadiska racionálnej výživy. Za posledných 40 rokov nespĺňajú Slováci odporúčané dávky takmer všetkých vitamínov, z minerálnych látok najmä vápnika.

Zlepšujúci sa trend odborníci pozorujú v prípade znižovania príjmu tukov a bielkovín. Naopak alarmujúco nízka je spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, čo sa odráža v nedostatku vápnika u obyvateľstva. Napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál.

Komentáre