Zdravie

Budíte sa s erekciou? Prezradíme vám, aký je jej zmysel

"Prebudenie sa s erekciou je stav dobre známy všetkým mužom. Niekedy to spôsobovalo zahanbenie, inokedy problémy na toalete. Má to však význam."

Zuzana Lobotková, 9. decembra 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Doktor Sergio Diez Alvarez tvrdí, že muži sa s erekciou prebúdzajú kvôli snom. V spánku dokáže plný mechúr spôsobiť erekciu. Nie je to len zaujímavý fyziologický fenomém, ale dokáže to lekárom veľa prezradiť o sexuálnej funkcii pacienta.

Vedeli ste, že...


Ranná erekcia je bežná u všetkých mužov, dokonca aj u chlapcov v maternici alebo u malých detí. Existuje aj ženská verzia tohto javu, o ktorej sa hovorí len málo, a to nočná klitorálna erekcia. Vráťme sa však k tej mužskej. Erekcia prichádza ako odpoveď na rad efektov nervového a endokrynného systému (čo sú žľazy s vnútorným vylučovaním) na krvné cievy v penise.

Pri sexuálnom vzrušení odpoveď začína v mozgu, posiela chemické signály nervom, ktoré zásobujú krvné cievy v penise, čo umožňuje krvi do penisu vtekať. Krv je uväznená v svaloch, čím sa penis zväčšuje, vyústiac až do erekcie. Mnoho hormónov, vrátane testosterónu, stojí práve za reakciou mozgu. Tento istý mechanizmus sa objaví aj bez zásahu mozgu, ako nekontrolovateľná reakcia z miechy. Vysvetľuje to, prečo je mnoho mužov s porušenou miechou stále schopných erekcie, a prečo sa erekcia objaví aj bez sexuálneho vzrušenia.

Nočná erekcia sa objavuje počas REM fázy spánku, kedy snívame. Ide o prípady, keď sú aktivované určité oblasti mozgu. Zahŕňa to oblasti, ktoré sú zodpovedné za stimuláciu parasympatetických nervov (oddych a trávenie), potlačovanie sympatetických nervov (útek a útok) a tlmenie oblastí produkujúcich serotonín (hormón ovplyvňujúci náladu). Spánok sa skladá z viacerých REM a iných fáz, pričom počas REM sa objavuje posun v tom, ktorý dominantný systém je aktivovaný. Ide to od sympatetickej stimulácie k parasympatetickej stimulácii. To sa počas zvyšných fáz spánku nedeje.

Tento posun v rovnováhe spôsobuje, že odpoveď parasympatetických nervovo vyústi do erekcie. Je to jav spontánny a nevyžaduje si, aby ste boli pri vedomí. Niektorí muži zažívajú túto erekciu aj počas iných fáz spánku, najmä tí starší. Dôvod je však nejasný.

Na čo je to vlastne dobré


Dôvod, prečo sa muži prebudia s erekciou, môže súvisieť s faktom, že sa často prebúdzajú z REM fázy spánku. Testosterón, ktorý najvyššiu hladinu dosahuje ráno, spúšťa aj frekvenciu nočných erekcií. Zaujímavé je, že sa neukázalo, že by tento hormón ovplyvňoval vizuálne erotické stimuly alebo erekcie spôsobené fantáziami. Keďže sa počas spánku prestrieda viacero cyklov, muži môžu mať až päť erekcií za noc, pričom môžu vydržať 20 až 30 minút. To však závisí od spánkovej kvality a nemusia sa objavovať počas dňa. Počet a kvalita erekcií klesajú s vekom, ale často zostávajú charakteristické aj v dôchodkovom veku, čo je označované za dobré sexuálne zdravie.

Teória dlho znela, že erekcia má slúžiť ako mechanizmus upozorňujúci mužov na plný močový mechúr, pretože často zmizne práve po vymočení sa. Je však pravdepodobnejšie, že ranná erekcia je spôsobená nevedomým ucítením vzrušenia, pretože plný mechúr stimuluje nervy smerujúce do miechy, ktoré odpovedajú vznikom erekcie. Aj to by vysvetľovalo, prečo erekcia zmizne po vymočení sa. Nárast množstva kyslíka v penise počas noci môže byť pre zdravie svalových tkanív prospešné, takže erekcia je jednoznačne zdravá.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Strata nočných erekcií predstavuje užitočný marker chorôb ovplyvňujúcich erektilné funkcie. Príkladom je cukrovka, pri ktorej absencia ranných erekcií môže súvisieť s erektilnou dysfunkciou spôsobenou slabým zásobovaním krvi do penisu. Je to tiež indikátor toho, či je muž vôbec schopný dosiahnuť erekciu, pretože erekcia počas bdelosti môže byť narušená mnohými psychologickými faktormi. Sú však aj choroby, ako je vážna depresia, ktoré môžu ovplyvniť aj nočnú erekciu. Absencia erekcie teda nehovorí o všetkých možných problémoch, vrátane nízkej úrovne testosterónu.

Zatiaľ čo niektorí muži nachádzajú pre svoje nočné erekcie dobré využitie, mnohým to pripadá problematické. Avšak, dobré zdravie srdca úzko súvisí so schopnosťou mať erekciu, prítomnosť nočných erekcií je všeobecne prijímaná ako dobrá správa. Udržanie zdravého životného štýlu je dôležité pri predchádzaní a dokonca zvrátení erektilnej dysfunkcie, takže je dôležité mať na pamäti, že treba jesť zdravo, udržať si zdravú váhu, pravidelne cvičiť a vyvarovať sa fajčenia a užívania alkoholu.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME AJ:
Máte kruhy a vačky pod očami? Prezradíme vám, ako vznikajú
Opýtali sme sa za vás: Existuje alergia na spermie?
Máte zápchu? Môže vám hroziť smrteľné nebezpečenstvo
Päť tipov ako zvládnuť ekzém

Komentáre