Zdravie

BILLA inšpiruje zákazníkov pri vianočnom pečení

"Aj také vianočné „klasiky“, akými sú linecké koláčiky, medovníky či vanilkové rožky, sa dajú upiecť zdravšie, inovatívne a z moderných surovín. "

WEBMGAZIN.sk-OTS, 5. decembra 2022 10:09
Foto: Adobe Stock
Na postupnú zmenu chutí Slovákov smerom k vyváženému životnému štýlu, ktorý neobchádza ani Vianoce, reaguje spoločnosť BILLA. Vo svojom najnovšom e-booku Alternatívne múky zákazníkom predstavuje chutné a zdravé recepty z menej známych druhov múk.

Vianočné sviatky, počas ktorých sa v slovenských domácnostiach pripravuje oveľa viac jedál ako v bežné dni, sú ideálnou príležitosťou vyskúšať v kuchyni niečo nové. Spoločnosť BILLA svojich zákazníkov dlhodobo motivuje k zdravej životospráve a netradičným chutiam, a aj preto pre nich v predsviatočnom období vydala e-book Alternatívne múky. V elektronickej publikácii sieť supermarketov radí, ako v receptoch využiť menej známe druhy múk, či už ide o prípravu sladkých múčnikov alebo jedál so slanými tónmi. „V ostatných rokoch si všímame, že tak, ako sa mení postoj Slovákov k životospráve, menia sa tiež dobroty na ich vianočnom stole. Našim zákazníkom aj v tomto období ponúkame široký sortiment alternatívnych potravín. Či už sa chystajú vo vianočnom pečení použiť kokosovú, pohánkovú alebo bezlepkovú múku, v našich predajniach nájdu všetko, čo potrebujú. Veríme, že pri sviatočných prípravách bude pre ľudí výborným pomocníkom aj náš nový e-book,“ povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

Celozrnná múka prevyšuje bielu

Hoci je na prípravu (nielen) vianočných koláčov najpoužívanejšia biela pšeničná múka, v porovnaní s celozrnnou múkou nie je pre ľudské telo rovnako prínosná. Biela múka totiž vzniká pomletím zŕn bez obalov a klíčkov, teda bez častí, ktoré obsahujú najviac živín a mastných kyselín. „Z pohľadu zdravia je o niečo lepšia celozrnná múka, pretože obsahuje viac vitamínov, minerálov, ale najmä viac vlákniny a bielkovín. Odpoveď cukru v našej krvi je po zjedení celozrnnej múky stálejšia ako po skonzumovaní tej bielej,“ vysvetlil MUDr. Boris Bajer, PhD., odborník na výživu. Náhradou za bielu múku z tradičnej pšenice môže byť aj múka zo špaldovej pšenice, ktorá je pre telo ľahšie stráviteľná. Podobné účinky má pohánková múka, ktorá je navyše prirodzene bezlepková, vďaka čomu sa hodí aj pre ľudí s potravinovou intoleranciou na glutén. Pri voľbe alternatívnych múk radí odborník siahnuť po druhoch s vysokým obsahom živín. „Odporúčam vyberať najmä také múky, ktoré majú aspoň 10 gramov bielkovín, zhruba 10 gramov vlákniny a do 400 kalórií na hmotnosť 100 gramov. Toto spĺňa väčšina celozrnných múk. Pri orechových múkach musím upozorniť na významne vyšší obsah kalórií, no aj na vyšší obsah vlákniny a bielkovín. Kalórie navyše ocenia ľudia, ktorým sa nedarí pribrať,“ uviedol B. Bajer.

Komentáre