Zdravie

Tieto príznaky poukazujú na astmu, nemáte ich?

"Pri slove astma dostane väčšina ľudí strach. K rizikovým faktorom, ktoré prispievajú k jej rozvoju, patrí vdýchnutie „astma spúšťačov” ako sú alergény, tabakový dym a chemické dráždivé látky."

Alena Klepochová, 9. mája 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Epidémia – tak by sa dal pomenovať vývoj ohľadne astmy. Počet astmatikov na celom svete narastá. Výnimkou nie je ani Slovensko, čo potvrdzujú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií. Od roku 1999 u nás narástol počet pacientov s astmou o viac ako 62-tisíc. Celkovo lekárov navštevuje asi 100-tisíc pacientov. Odhaduje sa však, že problémy môžu mať aj desaťtisíce ďalších, ktorí lekára nevyhľadajú.

Pri slove astma dostane väčšina ľudí strach. Astmy sa však treba báť, iba ak sa nelieči. Vtedy môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť. Pokiaľ sa ochorenie podarí za pomoci lekárov dobre kontrolovať, znamená žiadne alebo minimálne príznaky ochorenia. Astmatici môžu žiť rovnako aktívne ako zdraví ľudia. Neobťažujú ich žiadne príznaky, žiadne stavy akútneho zhoršenia, nepotrebujú užívať tak často úľavové lieky, môžu sa venovať akejkoľvek fyzickej záťaži a majú úplne normálne hodnoty pľúcnych funkcií.

Od alergie k astme


Astma je chronický alergický zápal, pri ktorom opúcha sliznica dolných dýchacích ciest. Tie sa následkom ochorenia zužujú, sťahujú, obmedzujú prúdenie vzduchu, a tým aj dýchanie. Zápal nemá infekčný pôvod, ako pri chrípke či zápale priedušiek, ale vzniká z nadmernej obrannej reakcie priedušiek na niektoré bežné látky z okolia, ktoré vdychujeme.
Foto: TASR/Michal Svítok

Svetová zdravotnícka organizácia definuje astmu ako chronické ochorenie charakterizované opakujúcimi sa záchvatmi dýchavičnosti a sipotu, ktoré sa líšia v závažnosti a frekvencii od pacienta k pacientovi. Príčiny astmy nie sú úplne jasné. K rizikovým faktorom, ktoré prispievajú k rozvoju astmy, patrí vdýchnutie tzv. „astma spúšťačov” ako sú alergény, tabakový dym a chemické dráždivé látky.

„Ide o jedno z najrozšírenejších neprenosných ochorení a podľa WHO štatistík na ňu v súčasnosti trpí okolo 235-miliónov ľudí na celom svete. Predpoklady hovoria, že do roku 2025 ich počet stúpne na 400-miliónov. Je to tiež najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi. S pribúdajúcim počtom pacientov stúpajú aj náklady na liečbu, ktoré sú celosvetovo dokonca vyššie ako na HIV/AIDS a TBC spolu,“ priblížil hovorca NCZI Peter Bubla.

Vetrajte a zbavte sa alergénov


Jedným z najdôležitejších krokov v liečbe astmy je jej kontrola a preto by astmatici mali viac ako zdraví ľudia venovať pozornosť kvalite prostredia, v ktorom sa zdržiavajú, a to hlavne udržiavať primeranú teplotu a vlhkosť vzduchu v byte a na pracovisku a dostatočne vetrať.

Tiež by nemali používať agresívne čistiace prostriedky, mali by odstrániť z miestností alergény a iné spúšťače príznakov ochorenia. K hlavným zásadám astmatika patrí aj primeraná fyzická aktivita, pravidelné stravovanie, dostatočný spánok a udržiavanie primeranej hmotnosti. Samozrejmosťou pre pacienta by malo byť nefajčiť a nezotrvávať v zafajčených priestoroch. Základom liečby je však diagnostika, preto v prípade problémov vyhľadajte lekára. Tieto príznaky ukazujú, že niečo nie je v poriadku.

Najčastejšie prejavy astmy:
- Sipavé a piskľavé dýchanie
- Sťažené dýchanie, pocit "krátkeho dychu"
- Dráždeniu na kašeľ
- Nočné prebúdzanie
- Napätie v hrudníku (nie bolesť)
- Zvýšená tvorba hlienu
- U detí sa niekedy objavuje len zahlienenie, no chýbajú príznaky ako piskot, preto sa niekedy diagnóza nesprávne určí ako infekcia. Deti tak zbytočne užívajú antibiotiká a odďaľuje sa nasadenie správnej protiastmatickej liečby.

Komentáre