Zdravie

Antikoncepciu sprevádzajú viaceré mýty, čo je naozaj pravda?

"Ženy spoznali prvú hormonálnu antikoncepčnú tabletku v roku 1960."

Alena Klepochová, 17. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Antikoncepčné metódy, predovšetkým hormonálne, zaznamenali za posledných štyridsať rokov výraznú zmenu. Výskum a vývoj aj na tomto poli ide ruka v ruke s celkovou zmenou životného štýlu ľudí. Ženy spoznali prvú hormonálnu antikoncepčnú tabletku už v roku 1960.

Hormonálnu antikoncepciu lekár dnes ušije na mieru každej žene. Najviac rozšírené sú kombinované hormonálne kontraceptíva - gestagénov a estrogénov. Niekedy spôsobí hormonálna antikoncepcia počas prvých mesiacov užívania nežiaduce vedľajšie účinky, ako napríklad nevoľnosť, napätie v prsníkoch, "špinenie" či slabučké krvácanie. Ženy okrem toho využívajú aj náplaste či vnútromaternicové kolieska alebo nové vnútromaternicové systémy. Antikoncepcia nie je na Slovensku hradená z verejného zdravotného poistenia a predpisuje ju gynekológ.

"Je paradoxné, že na poli reprodukčného zdravia akoby vývoj trochu stagnoval. Antikoncepcia, predovšetkým hormonálna, je na Slovensku v porovnaní s inými európskymi krajinami stále akceptovaná oveľa slabšie. Netreba chodiť ďaleko, stačí si porovnať štatistické čísla s Českou republikou, kde hormonálnu antikoncepciu užíva približne 40 percent žien. Na Slovensku je to stále necelých 15 percent," hovorí gynekológ, pôrodník MUDr. Jozef Španka.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Antikoncepcia prešla opätovnou kontrolou


Prínosy používania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie prevažujú nad jej rizikami. Taký je záver vlaňajšieho prehodnocovania jej bezpečnosti Európskou liekovou agentúrou, ktorá sa zaoberala najmä rizikom vzniku krvných zrazenín. Zároveň sa potvrdila už známa skutočnosť, že používanie hormonálnej antikoncepcie mierne zvyšuje riziko vzniku zrazenín.

Pri užívaní kombinovanej hormonálnej antikoncepcie je zároveň nutné poznať faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku tromboembolizmu. Ide o fajčenie, nadváhu, vyšší vek, opakované migrény, rodinné predispozície na vznik krvných zrazenín v relatívne nízkom veku, teda menej ako 50 rokov a dlhodobo zníženú pohyblivosť. Riziko vzniku krvných zrazenín v žilách je tiež vyššie počas prvého roka užívania antikoncepcie.

Napriek stanoviskám odborníkov majú mnohé ženy z využívania antikoncepcie obavy. Hlavnou príčinou je z pohľadu gynekológa zaoberajúceho sa aj internetovým poradenstvom stále nízka informovanosť a pretrvávajúce chybné názory a mýty o hormonálnej antikoncepcii. Pozrite si tie, ktoré sa podľa MUDr. Španku opakujú najčastejšie.
Užívanie hormonálnej antikoncepcie znamená, že priberiem
Užívanie hormonálnej antikoncepcie mi spôsobuje vyrážky a akné
Mali by ste si od užívania hormonálnej antikoncepcie oddýchnuť
Hormonálna antikoncepcia obsahuje umelé, pre telo škodlivé hormóny
Počas týždňovej pauzy, kedy antikoncepciu neužívam, nie som chránená pred otehotnením
Hormonálna antikoncepcia sa musí vysadiť niekoľko mesiacov pred plánovaným tehotenstvom a zvyšuje riziko neplodnosti
Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa musia kontrolovať pečeňové testy
Hormonálna antikoncepcia zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka

Komentáre