Zdravie

Pozor! Nárazové pitie nie je také neškodné, ako sa myslelo

"Odhalenia amerických odborníkov naznačujú, že alkoholické flámy sú oveľa nebezpečnejšie, ako sa doteraz predpokladalo."

Alena Klepochová, 19. mája 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Nielen dlhodobé, ale aj nárazové pitie môže mať veľmi neblahé účinky na naše zdravie. Zistili to vedci z univerzity v americkom Massachusetts. Kvôli baktériám, ktoré vtedy unikajú z čriev, sa zvyšuje hladina toxínov v krvi. To následne k vedie vzniku rôznych chronických ochorení, píše server ScienceDaily.

Odhalenia odborníkov naznačujú, že alkoholické flámy sú oveľa nebezpečnejšie, ako sa doteraz predpokladalo. „Zistili sme, že jeden flám môže vyvolať imunitnú reakciu aj u inak zdravého človeka,“ povedal profesor medicíny Gyöngyi Szabo .

Na Slovensku sa pije viac ako inde


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v priemere vyššia konzumácia alkoholu v krajinách ako Česká republika, Maďarsko, Slovensko či Poľsko ako vo zvyšku Európy. „Zdalo by sa, že slovenská úprava je dostatočne silná, aby nenabádala a nemotivovala alkohol konzumovať. Počet nových hlásených alkoholikov a priznaných sa konzumentov alkoholu tomu však nenasvedčuje,“ skonštatovala MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Alkohol, ktorý patrí medzi najčastejší rizikový faktor úmrtia a poškodenia zdravia v populácii, priamo ovplyvňuje kognitívne funkcie, znižuje sebaovládanie, zvyšuje emotívnosť, impulzívnosť, sebavedomie a agresivitu. Nezanedbateľné sú tiež sociálne poškodenia zapríčinené nadmerným pitím – disharmonické rodiny, znížený pracovný výkon, strata práce, spoločenské konflikty a priestupky.

Problematika alkoholu sa zľahčuje


Podľa primárky Kliniky drogových závislostí Slovenskej zdravotníckej univerzity a PNPP v Pezinku MUDr. I. Dušekovej v spoločnosti naďalej pretrvávajú tendencie k zľahčovaniu komplikácií súvisiacich s nadužívaním alkoholu. "Laicky povedané, ak dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté, každý človek sa intoxikuje (otrávi) pri iných dávkach alkoholu, má individuálnu toleranciu, rýchlosť vzniku symptómov závislosti je variabilná, ako aj somatopsychické a sociálne komplikácie," vysvetlila.

Primárka upozornila, že nadmerné užívanie alkoholu je škodlivé a nikto z nás nevie, ako rýchlo na náš organizmus tento najrozšírenejší jed zapôsobí. V našich končinách všeobecne pijeme alkohol vo väčších množstvách ako v iných civilizovaných krajinách a preto s ním máme aj historicky problémy.

Alkohol sa podieľa na vzniku približne 200 rôznych porúch zdravia. Riziko ich vzniku vzrastá úmerne s množstvom vypitého alkoholu za deň. Pre niektoré z nich je však pitie alkoholu rizikové v akýchkoľvek množstvách. Súčasné výskumy na celom svete poukazujú na to, že nejestvuje hranica bezpečného pitia alkoholu, teda univerzálna hranica, pri ktorej je pitie alkoholu bez akéhokoľvek rizika ním spôsobených škôd.

Komentáre