Zdravie
Sezóna alergií začína! Toto všetko vám ju môže spôsobiť
Alena Klepochová, 21. marca 2014 6:00Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Alergie sú bezpochyby civilizačnými ochoreniami. Chemikálie v jedle, v liekoch, konzervačné látky, smog - všetky tieto vplyvy vytvárajú ideálne podhubie na ich vznik. Práve tieto faktory u mnohých ľudí imunitný systém zdeformovali a tak namiesto toho, aby ich telo chránil proti vonkajším škodlivinám, spôsobuje negatívnu reakciu – alergiu.
Podľa klinickej imunologičky a alergologičky MUDr. Kataríny Bergendiovej, PhD., svoju rolu pri tom, či budete alergický alebo nie, zohrávajú aj genetické predispozície, no vplyv prostredia je ešte zásadnejší. „Ľudia žijúci vo veľkomestách sú vystavení väčšiemu riziku, ako ľudia žijúci na vidieku a blízko prírody,“ upozornila.
Celosvetový problém
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú tak spoločenskú, ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života. Na Slovensku trpia nejakou formou alergie až dva milióny ľudí a ich počet neustále pribúda. Za posledných sto rokov sa počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na 40 percent. Tento alarmujúci stav je daňou za súčasný spôsob života.
Obranyschopnosť si oslabujeme okrem iného napríklad dlhodobým stresom, fajčením, používaním množstva chémie pri osobnej hygiene i údržbe interiéru a experimentovaním s exotickými potravinami na dovolenke. Sú však rizikové faktory rozvoja alergie, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Či už dedičné predispozície na toto ochorenie po rodičoch alebo znečistené životné prostredie najmä v priemyselných zónach a mestách.
Ilustračné foto Foto: TASR
Na alergiu vplýva aj strava
Alergie môžu mať rôzne formy – od inhalačných alergií, cez alergie na potraviny, na lieky, na jed hmyzu až po respiračné alergie. K tomu, že sa napokon staneme súčasťou štatistiky o pacientoch s alergiou, nás vo veľkej miere nasmeruje zvolený spôsob života.
„Výživové návyky nesúvisia len so vznikom potravinových alergií, ale tiež so vznikom astmy. Medzinárodné štúdie ukázali, že tínedžeri, ktorí viac ako trikrát týždenne konzumujú „fast food“, majú aj o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu závažnej astmy,“ vysvetlila MUDr. Bergendiová, PhD.
Odborníci rozlišujú viacero typov alergénov. Medzi inhalačné alergény, ktoré vdychujeme, patria pele tráv, bylín a stromov, roztoče, zvieracie alergény alebo plesne. Medzi potravinové alergény patria u nás najmä vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie. Ako alergén pôsobí aj bodnutie či uhryznutie hmyzom ako včela, osa, sršeň alebo čmeliak. Rovnako je to v prípade liekov. Alergizujú antibiotiká, ako napríklad Penicilín, barbituráty či lokálne anestetiká. Pokiaľ si myslíte, že aj u vás vzniká alergia, neváhajte a poraďte sa o svojich problémoch s lekárom.
Takéto základné typy alergií poznáme
•peľová alergia
•alergia na roztoče
•alergia na plesne
•alergia na zvieratá
•potravinová alergia
•alergia na bodnutie hmyzom
•alergia na lieky
•astma
•kontaktná alergia
•alergia na latex
•alergia na chlad
•atopický ekzém
•slnečná alergia
•skrížená alergia
•peľová alergia
•alergia na roztoče
•alergia na plesne
•alergia na zvieratá
•potravinová alergia
•alergia na bodnutie hmyzom
•alergia na lieky
•astma
•kontaktná alergia
•alergia na latex
•alergia na chlad
•atopický ekzém
•slnečná alergia
•skrížená alergia