Zdravie

Ako zinok pomáha bojovať proti dôsledkom oslabenej imunity

"Zinok je esenciálny stopový prvok, ktorý aktivizuje mnohé enzýmy v našom organizme. Nachádza sa predovšetkým v kostiach, svaloch, pokožke, obličkách, očiach."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 11. februára 2020 7:00
Ako zinok pomáha bojovať proti dôsledkom oslabenej imunity Foto: Zinkorot
Zinok má veľký vplyv na mnohé funkcie ľudského tela. Najčastejšie si ho spájame s dermatologickými ochoreniami. Áno zinok naozaj pomáha v boji proti akné, vypadávaniu vlasov, štiepeniu nechtov a podobne. Menej známe sú však aj jeho ďalšie pozitívne účinky. Ide predovšetkým o kladný vplyv na plodnosť, dobré fungovanie mozgu a teraz, v chladnejšom období je nezanedbateľná jeho úloha v podpore imunity.

Úloha zinku v imunitnom systéme
Ako to funguje? Keď ochorieme, v našom organizme sa aktivuje imunitný systém. Zjednodušene povedané, ide o špeciálnu armádu, ktorá pozostáva z rôznych „bojových jednotiek“. Každá z nich sa snaží svojim spôsobom bojovať proti agresorovi, ktorým je v často vírus. Najdôležitejšou zložkou imunitného systému, ktorá sa podieľa na likvidovaní vírusov sú biele krvinky. Z tých významnejších spomeňme napríklad B a T - lymfocyty, NK bunky a makrofágy. A zinok je ich vynikajúcim pomocníkom. Ak ho máme v tele málo, dochádza k útlmu väčšiny funkcií imunitného systému. Nízka hladina zinku postihuje fungovanie NK buniek a makrofágov. Zinok sa teda podieľa na budovaní, posilňovaní a správnom fungovaní imunitného systému. A čo viac, dostatok zinku pomáha predísť takzvanej apoptóze – bunečnej samovražde a tak podporuje budovanie dôležitých zložiek imunitného systému: B a T-lymfocytov.


Dôsledky oslabenej imunity v zimnom období
Ako sme už povedali, zinok zohráva dôležitú úlohu v podpore imunitného systému. Dôsledky oslabenej imunity na náš organizmus sú nepríjemné v každej situácii a v každom ročnom období. No asi najintenzívnejšie ich pociťujeme práve v zimných mesiacoch. Oslabená imunita tak môže stáť za ťažkosťami ako: nádcha, škrabanie v krku až bolesť hrdla a mierna teplota s únavou. Preto by sme mali dbať nato, aby bola naša imunita v dobrej kondícii práve vtedy, keď ju najviac potrebujeme. Zinok je jedným z užitočných pomocníkov. Vďaka nemu je odpoveď nášho imunitného systému na ochorenie rýchla a silná.

Kde nájsť zinok
V akých potravinách sa zinok nachádza? V najväčšom množstve môžeme zinok nájsť v ustriciach, homároch a kraboch. Sú to však potraviny, ktoré bežne nemávame na našom stole. Obsahuje ho aj hovädzie a v menšom množstve bravčové a kuracie mäso, ďalej vaječné žĺtka, otruby alebo tekvicové semienka. Keďže plody mora, medzi ktoré patria ustrice, kraby a homáre sú v našom jedálničku naozaj zriedkavé, stojí zato uvažovať nad doplnkovým prísunom zinku. Zvlášť ľudia, ktorí preferujú vegetariánsky spôsob stravovania by sa mali nad príjmom zinku naozaj zamyslieť.
Ako zinok pomáha bojovať proti dôsledkom oslabenej imunity Foto: Zinkorot

Jednou z možností doplnkového prijímania zinku je aj Zinkorot® – voľnopredajný liek s obsahom zinku a kyseliny orotovej od nemeckej spoločnosti Worwag pharma.
Zonkorot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu zinkumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Komentáre