Zdravie

Ako zinok podporuje imunitný systém

"V období zvýšeného výskytu respiračných ochorení je veľmi pravdepodobné, že sa nakazíme vírusom a budeme musieť niekoľko dní bojovať dôsledkami infekčného ochorenia."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. januára 2020 9:36
Foto: Zinkorot
Čo pre to môžeme urobiť?

Zinok v zimnom období
Respiračné ochorenia sa najčastejšie prenášajú sliznicou dýchacích ciest. To znamená, že vírus najčastejšie vdýchneme. Často sa nakazíme od niekoho, kto už chorý je a v našej prítomnosti napríklad kýchne. Vírus sa tak dostane na našu sliznicu (najčastejšie v hrdle). Tam sa uchytí – môžeme zjednodušene povedať, že pristane na vhodných miestach nášho tela a „vojde“ dovnútra. Tieto vhodné miesta sú veľmi dôležité. Tvorí ich adhézna (prípojná) bielkovina na povrchu slizničných buniek. Styčné plochy vírusu a nášho tela tak slúžia, ako vstupné brány. Keby boli zatvorené, vírus by nemal ako vojsť do tela. Keď už je vírus vnútri, ďalej rastie, šíri sa, množí sa a spôsobuje nám ťažkosti. A ako nám môže zinok pomôcť vyhnúť sa ochoreniu? Ako sme už povedali, vírus potrebuje na to, aby sa dostal do nášho tela vhodné - vstupné miesta. Tie sa najčastejšie nachádzajú na sliznici. Keď prijímame zinok, jeho molekuly sa stávajú akýmisi strážcami vstupných brán nášho tela, ktorými sa snaží vojsť vírus. Molekuly zinku obsadia čo najviac vstupných miest a vírus sa tak nemá „kadiaľ“ dostať do nášho organizmu. Ba čo viac, zinok sa snaží obsadiť aj prípadné spojovacie miesta na samotnom víruse a možnosti ochorenia sa tým ešte viac znižujú. Zinok a jeho molekuly sú teda malými strážcami, ktorí svojou prítomnosťou obsadia vstupné brány a naše telo tak zostane pred vírusmi „zamknuté“.


Zinok a podpora imunity
Zinok nám môže pomôcť aj v prípade, keď už bojujeme napríklad s nepríjemnou nádchou a potrebujeme sa jej čo najskôr zbaviť. Keď ochorieme, v našom organizme sa aktivuje imunitný systém. Zjednodušene povedané, ide o špeciálnu armádu, ktorá pozostáva z rôznych bojových jednotiek. Každá z nich sa snaží svojim spôsobom bojovať proti agresorovi, ktorým je v tomto prípade vírus. Najdôležitejšou zložkou imunitného systému, ktorá sa podieľa na likvidovaní vírusov sú biele krvinky. Z tých významnejších spomeňme napríklad B a T - lymfocyty, NK bunky a makrofágy. A zinok je ich vynikajúcim pomocníkom. Ak ho máme v tele málo, dochádza k útlmu väčšiny funkcií imunitného systému. Nízka hladina zinku postihuje fungovanie NK buniek a makrofágov. Zinok sa teda podieľa na budovaní, posilňovaní a správnom fungovaní imunitného systému. A čo viac, dostatok zinku pomáha predísť takzvanej apoptóze, a tak podporuje budovanie dôležitých zložiek imunitného systému: B a T-lymfocytov. Vďaka nemu je odpoveď nášho imunitného systému na ochorenie rýchla a silná.
Foto: Zinkorot

Kde môžeme nájsť zinok a ako ho dopĺňať
Kde môžeme nájsť zinok? V najväčšom množstve môžeme zinok nájsť v morských plodoch - ustriciach, homároch a kraboch. Obsahuje ho však aj hovädzie a v menšom množstve bravčové a kuracie mäso, ďalej vaječné žĺtka, otruby alebo tekvicové semienka. Jednou z možností doplnkového prijímania zinku je aj liečivý prípravok Zinkorot® – čo je voľnopredajný liek s obsahom zinku od nemeckej spoločnosti Worwag pharma. Jeho nespornou výhodou je, že obsahuje aj kyselinu orotovú. Kyselina orotová je nosič biologického pôvodu, ktorý sa nachádza v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku.
Zinkorot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu zinkumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Komentáre