Zdravie

Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy

"Vek je len číslo - tak znie staré porekadlo. Ale to sa nemusí vzťahovať aj na vaše srdce."

Zuzana Lobotková, 9. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Možno sa cítite byť mladí srdcom, no realita je pravdepodobne odlišná. Takmer traja zo štyroch ľudí majú srdce staršie, než je ich reálny vek. Vaše srdce môže byť v priemere aj o päť až osem rokov staršie ako vy.
Ischemická choroba srdca je jednou z častých príčin úmrtí na celom svete. A to je len jedna z chorôb, ktorá srdce postihuje. Vedci teda vytvorili test, ktorý vám má pomôcť zistiť, ako staré je vaše srdce. Zameriava sa na vaše zdravie, vrátane krvného tlaku, cukrovky, životného štýlu, a to vrátane fajčenia a obezity.
Kalkulačka pre srdce

Odborníci varujú, že stále mnoho ľudí postihuje srdcový infarkt alebo mŕtvica. Skorá diagnostika a liečba problémov síce pomáhajú, no riziko tu je stále. Odhadli priemerný vek srdca mužov a žien na základe spomínaných rizikových faktorov. Priemerný vek pri prvom infarkte je asi 64 a pol rokov pre mužov a 72 pre ženy.

Vedci z CDC (Centrum pre kontrolu ochorení a prevenciu) sa pozreli na celonárodný prieskum. Výsledkom má byť varovanie pre samotných pacientov, že im aj napriek veku hrozia vážne problémy so srdcom. Tieto odhady boli špecifické pre dospelých vo veku 30 až 74 rokov, ktorí zatiaľ nezažili srdcový záchvat alebo mŕtvicu.

Test odhalil to, čo vám možno bude pripadať ako jasná vec. Ľudia so srdcom starším, než sú oni sami, žijú v krajinách, kde je vyššia miera fajčenia, obezity a iných rizikových faktorov. A čo potrebujete vedieť, aby ste zistili vek svojho srdca? Okrem svojho životného štýlu aj systolický krvný tlak. Ste zvedaví na svoj výsledok?

Zdroj: dailymail.com.uk

ODPORÚČAME AJ:
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre