Zdravie

Akné sa netýka iba pubertiakov, takejto samoliečbe sa vyhnite

"Podľa štatistiky iba desatina pacientov s akné sa so svojím problémom obráti na kožného lekára."

Alena Klepochová, 24. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože, postihuje asi 85 percent ľudí vo veku 11 až 30 rokov. Ide o multifaktoriálne ochorenie, ktoré postihuje vlasovo–mazový folikul s veľkou mazovou žľazou a tenkým malým vlasom. Takéto folikuly sa nachádzajú najmä na tvári, hornej časti hrudníka a v sternálnej oblasti.

Štatistiky odhaľujú, že iba desatina ľudí s akné sa so svojím problémom obráti na kožného lekára. Pätina pacientov konzultuje s kozmetičkou, 30 percent si kúpi voľne predajný prípravok podľa reklamy a 40 percent. Samoliečba sa však môže vypomstiť nepeknými fľakmi či jazvami. Tvorba jaziev je bežným znakom u niektorých pacientov, ale včasná terapia ich výskyt výrazne znižuje. Liečba akné si vyžaduje nielen správny výber účinnej terapie, ale aj spoluprácu a trpezlivosť pacienta.

Ochorenie väčšinou prepukne v puberte


Základným prejavom akné je komedón, papula a pustula. Okrem toho sa na postihnutých miestach môžu tvoriť uzly a ako následok prebehnutého ochorenia jazvy. Podľa toho, ktoré prejavy prevládajú, sa rozlišujú rôzne typy akné: Acne comedonica, Acne papulopustulosa, Acne conglobata a iné.

"U väčšiny pacientov začína ochorenie v puberte, kedy fyziologicky dochádza ku zvýšenej produkcii mužských pohlavných hormónov – androgénov, ktoré stimulujú činnosť mazových žliaz. Zmes mazu a zrohovatených buniek vedie ku tvorbe komedónov a toto prostredie je ideálne pre množenie baktérie Propionibacterium acnes, ktorá je súčasťou fyziologickej mikroflóry kože.

Prejavy akné vznikajú ako imunitná odpoveď pacienta, ktorá je namierená proti tejto baktérii. Rozsah zápalu nezávisí od množstva Propionibacterium acnes, ale od imunitnej odpovede na opakovaný vstup tejto baktérie do hlbších častí kože,"
uviedla MUDr. Eva Rasochová z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UNB.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Samoliečba sa nevypláca


Akné je najčastejšie kožné ochorenie v puberte, ale môže sa vyskytovať v každom veku. Ak si niekto myslí, že z akné vyrastie, teší sa zbytočne, keďže ide o kožné ochorenie, ktoré treba liečiť.

Liečba akné patrí v každom veku do rúk odborníkov, zaručené recepty z internetu, ako s ním zatočiť, problém neodstránia. Určite sa treba vyhnúť vytláčaniu vyrážok. To zhoršuje kožný nález, zanecháva hnedé fľaky a jazvy, a po tom asi nikto netúži.

Rovnako neplatí, že si možno v boji s akné pomôcť soláriom či opaľovaním. Opálená pokožka akné dočasne skrýva. Slnečné žiarenie vysušuje pokožku a vyrážky, ale spôsobuje aj jej zhrubnutie a rozšírenie pórov a následnú tvorbu komedónov. Dôležité je preto používať nemastný krém s ochranným faktorom. Medzi známe mýty v liečbe akné patria aj diéty, ani tie však týchto strašiakov krásy neodstránia.

S akné môžu pomôcť kožní lekári. "Cieľom liečby je ovplyvniť podľa možnosti čo najviac etiopatogenických faktorov vedúcich ku vzniku akné. Aj podľa medzinárodných odporúčaní v liečbe akné sa v súčasnosti neodporúča monoterapia, teda liečba iba jednou účinnou látkou. Odporúča sa používať prípravky s viacerými účinnými látkami, ktoré ovplyvňujú čo najviac príčin vzniku akné: poruchu rohovatenia, Propionibacterium acnes, zápal a zvýšené množstvo mazu. Základom liečby akné sú antibiotiká," vysvetlila MUDr. Rasochová.

Komentáre