Zdravie

3 dôvody, prečo sa na jeseň cítime slabí

"Ako s tým zatočiť ešte predtým, než ochorieme?"

TASR, dnes 9:38
Foto: neoglucan®
Jeseň má svoje čaro – farebné listy, vôňa škorice, útulné večery pri sviečke…No spolu s čarovnou atmosférou prichádza aj nepríjemný vedľajší efekt – únava, oslabená imunita a časté prechladnutia. Prečo sa na nás počas jesene lepia choroby a čo môžeme urobiť, aby sme ostali fit aj počas chladnejších mesiacov?

Menej slnka, menej energie


Slnko je náš najprirodzenejší zdroj vitamínu D. Na jeseň však počet slnečných hodín klesá a s ním aj schopnosť nášho tela „vyrobiť“ si tento dôležitý vitamín. UVB lúče, ktoré spúšťajú jeho tvorbu, vieme u nás zachytiť len od mája do septembra. Aj preto chrípková sezóna začína práve v septembri a trvá až do jari.

Foto: shutterstock

Keď vitamínu D nemáme dosť, naše telo to rýchlo pocíti. V chladnejších mesiacoch sa to prejaví na nálade, ale aj na imunite. Bez dostatočného množstva „slnečného vitamínu“ je organizmus zraniteľnejší voči infekciám. Vitamín D totiž aktivuje biele krvinky, ktoré naše telo chránia pred vírusmi či baktériami. Keď ho máme málo, sme náchylnejší na infekcie a rýchlejšie sa dostaví aj únava. Preto sa na jeseň oplatí myslieť na dopĺňanie vitamínu D – ideálne aj cez jedálniček. Medzi najlepšie prirodzené zdroje patria tučné ryby, vajcia, pečeň či mliečne výrobky v obohatenej forme.

Foto: shutterstock

Nedostatok výživnej stravy


Okrem vitamínu D potrebuje naša imunita aj vitamíny C, A, E a B. Každý z nich má svoju úlohu – vitamín C podporuje tvorbu protilátok, vitamín A sa stará o zdravé sliznice dýchacích ciest, vitamín E chráni bunky pred oxidačným stresom a vitamíny skupiny B dodávajú energiu a pomáhajú nervovému systému zvládať stres.
Veľké množstvo týchto vitamínov získavame z čerstvej zeleniny a ovocia. Na jeseň však siahame skôr po cestovinách, zemiakoch či krémových polievkach a na čerstvé ovocie a zeleninu zabúdame. Tieto jedlá síce sú chutné, no nie vždy nám dodajú to, čo naše telo potrebuje na obranu pred chorobami.

Foto: shutterstock

Sezónnym zmenám v stravovaní sa nedá úplne vyhnúť, no môžeme ich využiť vo svoj prospech. Stačí ak do svojho jedálnička zaradíme jesenné potraviny plné vitamínov a antioxidantov – napríklad kapustu, kel, tekvicu, bataty, cviklu, jablká alebo hrušky. Výbornou voľbou sú aj fermentované potraviny, ako kyslá kapusta či kimchi, ktoré navyše prospievajú tráveniu a tým nepriamo aj imunite.

Prechody teplôt a viac času v interiéri


Jesenné rána bývajú svieže, no popoludní nás môže prekvapiť teplé slnko. Počas jedného dňa tak telo často zažije aj 10 až 15 stupňový rozdiel, na ktorý musí reagovať. Tento proces si vyžaduje veľa energie a ak ju telo minie na udržiavanie stabilnej telesnej teploty, ostáva jej menej na boj s vírusmi a baktériami. Prudké teplotné zmeny navyše vplývajú aj na naše sliznice v nose a hrdle – pri prechode z tepla do chladu sa na krátky čas zúžia cievy, čím sa spomalí prietok krvi aj lokálna imunitná reakcia. V praxi to znamená, že vírusy majú otvorené dvere.

Foto: shutterstock

Navyše, v tomto období prirodzene trávime viac času v uzavretých priestoroch – v práci, škole, kaviarňach či hromadnej doprave. Suchý vzduch z kúrenia znižuje vlhkosť slizníc dýchacích ciest, takže sú náchylnejšie na poškodenie a infekcie. A keď sa v miestnosti stretne viac ľudí, vírusy chrípky či prechladnutia dokážu vo vzduchu prežiť aj niekoľko hodín. To sú ideálne podmienky na šírenie chorôb, ktoré sa prejavia presne vtedy, keď máte najmenej času a energie ich riešiť.

Zabráňte prepuknutiu choroby posilnením imunity


Ak chceme na jeseň odolať chrípke či „obyčajnému“ nachladnutiu, nestačí sa spoliehať len na šťastie. Kľúčom je pravidelné a dlhodobé posilňovanie imunity. Tú dokážu okrem vitamínu C či D posilniť aj beta-glukány, ktoré sa nachádzajú v hlive ustricovej.

Praktickým riešením sú tinktúry neoglucan® – 100 % prírodný, tekutý a rýchlo vstrebateľný beta-glukán extrahovaný z hlivy ustricovej, obohatený o vitamín C a zinok. Vďaka tejto kombinácii dokážu tinktúry podporiť správne fungovanie imunitného systému, chrániť bunky pred poškodením, a zároveň pôsobiť protizápalovo a antioxidačne.

Foto: neoglucan®

Pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduché a presne odmerané dávkovanie, sú tu neoglucan® STIMUNIT kapsuly. Obsahujú beta-glukán, vitamín C a extrakt z aceroly – tropického ovocia s mimoriadne vysokým obsahom prírodných antioxidantov. Vďaka tejto kombinácii kapsuly účinne podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a chránia pred oxidačným stresom.

Komentáre