Technológie

Voltmeter a ampérmeter– všetky základné informácie

"Voltmeter predstavuje elektronický prístroj, ktorý sa využíva na meranie potenciálneho rozdielu, prípadne napätia medzi dvoma bodmi. "

OTS, 4. januára 2022 7:03
Ilustračné foto Foto: Siarhei Kuranets / Shutterstock.com
Zapája sa do elektrického alebo elektronického obvodu. Meria vo voltoch. Základný analógový voltmeter sa skladá z jedného hlavného komponentu – citlivého galvanometra v sérii s vysokým odporom. Ako funguje a ako sa zapája do obvodu?

Voltmeter a jeho fungovanie
Vo všeobecnosti rozlišujeme analógový voltmeter, ktorý ukazuje výslednú nameranú hodnotu na stupnici a digitálny voltmeter, ktorý poskytuje číselné zobrazovanie. Prístroj treba pred meraním vždy správne kalibrovať, aby sme získali pri meraní relevantné výsledky. Aby voltmeter mohol merať napätie zariadenia, je dôležité aby bol napojený paralelne k tomuto zariadeniu. Len takéto objekty totiž zažívajú rovnaký potenciálny rozdiel.

Voltmeter musí byť zapojený paralelne, pretože má veľkú hodnotu odporu. Z toho vyplýva, že ak je tento vysoký odpor zapojený do série, prietok prúdu bude takmer nulový, čo znamená, že okruh sa otvoril. Voltmeter patrí medzi užitočné elektrické komponenty, ktoré nám pomôžu odmerať množstvo prúdu. Hľadáte ďalšie elektrické komponenty? Navštívte stránku tme.eu, kde nájdete široké spektrum viac ako 500 000 produktov za dostupné ceny.

Ampérmeter
Ampérmeter patrí taktiež medzi prístroje na meranie prúdu. Pripája sa sériovo k prvku elektrického prúdu. To je aj základný rozdiel oproti voltmetru, ktorý sa musí zapojiť paralelne. Prístroj opäť po zapojení nameria hodnoty prúdu, ktoré sa zobrazia na digitálnej obrazovky. Používanie týchto prístrojov je nesmierne jednoduché a preto sa oplatí ich používať.

Elektrické obvody sú súčasťou našich bežných životov a život bez elektriny si už ani nevieme predstaviť. Napriek tomu nemáme o fungovaní elektriny a jednotlivých komponentov žiadne informácie. Práve preto sme vám zhrnuli jednoduché základy merania ampérmetrom a voltmetrom, ktoré vám môžu priniesť nový rozhľad v tejto oblasti. Zamerajte sa na kvalitné produkty na tme.eu, kde okrem voltmetrov nájdete aj cez 500 000 ďalších zariadení.

Komentáre