Technológie

Virtuálnu realitu ovládnete vlastnými rukami

"Technológie virtuálnej a rozšírenej reality sa stále zlepšujú. Najnovší headset Intel Alloy nepotrebuje veľký počítač a je lepší ako riešenie Daydream od Google."

Erik Stríž, 16. novembra 2016 10:00
Headset virtuálnej a rozšírenej reality Intel Alloy Foto: Intel
Výrobca procesorov a súčiastok do počítačov Intel predstavil vlastné zariadenie virtuálnej reality, ktorým chce výraznejšie ovplyvniť celý trh s touto novou elektronikou. Nepotrebuje počítač a ani káble, headset s názvom Alloy si vystačí celkom sám.


Nový headset virtuálnej reality v podstate obsahuje supervýkonný mobilný počítač s batériou, aby nemusel k svojej funkčnosti používať veľký notebook alebo stolový počítač. Je tak kompromisom medzi mobilnou virtuálnou realitou zo smartfónov a “veľkou” virtualitou od HTC či Oculusu.

Zaujímavé je predovšetkým to, že Alloy dokáže sledovať pohyby aj vo vertikálnom a horizontálnom smere, čo virtuálna realita zo smartfónov zatiaľ nevie. Približuje sa tak k veľkým drahým riešeniam, ktoré nám už nejaký ten s veľkým úspechom predvádza značka Oculus. Nie je to teda iba používateľ staticky umiestnený v panoramatickom videu, ale plnohodnotná virtualita s možnosťou interakcie. Z headsetu virtuálnej reality sa tak stáva zariadenie aj na rozšírenú realitu AR.

Zdroj: Intel Introduces Merged Reality (youtube.com)

Alloy obsahuje predné kamery a senzory, ktorými sníma svoje blízke okolie. Vďaka nim môže používateľ pohybovať objektmi vo virtuálnom svete priamo vlastnými rukami. Kamery precízne sledujú každý malý pohyb rukami a prstami, prevádza ich do digitálnej podoby a využíva ich ako praktické nástroje.

Takzvané Real Sense kamery sú natoľko citlivé, že dokážu v priestore rozpoznať aj objekty s rozmermi iba niekoľko milimetrov a do virtuálneho sveta ich prevádzajú s minimálnym oneskorením, ktoré človek ani nie je schopný zaregistrovať. Vo výsledku má Intel v rukách nástroj, ktorý spája reálny a virtuálny svet do jedného celku, v ktorom sú prakticky neobmedzené možnosti vzdelávania, zábavy a kreatívnej tvorby.

Zdroj: Intel Alloy VR hands on demo (youtube.com)

Technológie virtuálnej reality sú väčšinou využívané iba na zábavu, ľudia zvyčajne na headsetoch hrajú hry a sledujú panoramatické videá. Technológia má však oveľa väčší potenciál, pretože je skvelým doplnkom vzdelávania, umožňuje tréning vodičských zručností a kreatívne využitie v podobe 3D modelovania interiéru či objektov. Píše sa tiež o tom, ako špičkoví chirurgovia na diaľku operujú pacientov práve za pomoci technológie virtuálnej reality.


Ak vás téma virtuálnej reality zaujala, prečítajte si ďalšie články z Webmagazínu. Tejto pokrokovej technológii sme sa venovali už veľakrát a vytvorili sme pre vás pestrý mix najdôležitejších informácií z jej fantastického sveta:

Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy
Google má prvý vlastný smartfón a výrazne zlepšuje virtuálnu realitu
Chcete lietať spolu s vtákmi? Žiadny problém
Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?
Vedci chcú virtuálnou realitou učiť ľudí empatii
Klasické umenie sa chce priblížiť verejnosti cez virtuálnu realitu
Muž pokoril svetový rekord, strávil 25 hodín vo virtuálnej realite
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Takto sa buduje svet virtuálnej reality

Komentáre