Technológie

VIDEO: Slováci a Česi vypustia do stratosféry spoločnú družicu

"Počas letu bude vysielať znelku z československej televíznej relácie Magion, ktorú uvádzala Československá televízia v rokoch 1984 až 1996."

TASR, 31. októbra 2018 10:00
Na snímke je československý satelit Magion-1S. Foto: TASR/Jaroslav Novák
Slovenskí a českí výskumníci onedlho vypustia na meteorologickom balóne do stratosféry spoločný projekt – družicu Magion 1S. Vznikla z iniciatívy vysokoškolských študentov a podľa Jakuba Kapuša zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) pripomína 40. výročie štartu československej vesmírnej sondy Magion 1, ktorá vyletela 24. októbra 1978, a výročia ďalších udalostí spojených s kozmickým výskumom.

Družica mala pôvodne štartovať uplynulý víkend, ale kvôli nepriaznivej predpovedi počasia ju odložili na sobotu 3. novembra. Vyletí z letiska Malé Bielice pri Partizánskom. Kapuš dúfa, že kamery na palube prinesú veľmi pekné fotografie a video.

Zaznie znelka z Magionu


Magion 1S vyrobili ako maketu prvej československej družice z roku 1978. "Rozhodli sme sa dovnútra umiestniť rôzne technológie a experimenty a v rámci projektu budeme tiež organizovať vzdelávanie a popularizačné aktivity," hovorí Kapuš. Magion 1S bude počas letu vysielať znelku z československej televíznej relácie Magion, ktorú uvádzala Československá televízia v rokoch 1984 až 1996.

Tiež má vysielať hovorené slovo s údajmi o svojej výške, teplote, tlaku a ďalšie informácie. Ďalej bude družica obsahovať rôzne experimenty, na ktorých spolupracovali Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) v Bratislave a Vysoké učení technické v Brne. Podľa Kapuša sa bude dať naladiť v celej Európe.



Slovákov vesmír baví


Riaditeľ brnenskej hvezdárne Jiří Dušek pripomenul, že okrem 40. výročia štartu sondy Magion 1 bolo tento rok tiež 40 rokov od štartu prvého československého astronauta Vladimíra Remka na vesmírnu misiu. Česi si pripomínajú 10. výročie vstupu krajiny do Európskej kozmickej agentúry, ktorá sa venuje vesmírnemu výskumu. Dušek pochválil slovenských študentov a pedagógov, pretože podľa neho je na univerzitách v SR viac podobných univerzitných projektov ako v ČR. Profesor Peter Ballo z FEI STU tiež ozrejmil, že české a slovenské univerzity chceli priniesť spoločný vedecký projekt pri príležitosti 100. výročia založenia Československa.



Podľa Kapuša už Česi a Slováci pripravujú aj prvý spoločný nanosatelit, na ktorom má spolupracovať slovenský astrofyzik Norbert Werner, ktorý momentálne pôsobí na univerzitách v Budapešti, v Brne aj v Japonsku. Satelit má detekovať záblesky z vesmíru a prinášať informácie o zrážkach čiernych dier či neutrónových hviezd.

Komentáre