Technológie

Facebook predstavil systém na zachytávanie fotiek s nahými deťmi

"Podobná technológia, tiež predstavená v stredu, zachytáva užívateľov, ktorí sa na sociálnej sieti snažia spojiť s mladistvými s cieľom sexuálneho zneužívania."

TASR, 30. októbra 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Spoločnosť Facebook oznámila, že za posledný štvrťrok pomocou nového softvéru stiahla zo siete 8,7 milióna užívateľských obrázkov nahých detí. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Technológia strojového učenia (machine learning) vyvinutá počas minulého roka dokáže identifikovať obrázky, ktoré zobrazujú deti s prvkami nahoty. Umožňuje lepšie uplatniť zákaz fotografií neplnoletých osôb so sexuálnym podtextom.

Podobná technológia, tiež predstavená v stredu, zachytáva užívateľov, ktorí sa na sociálnej sieti snažia spojiť s mladistvými s cieľom sexuálneho zneužívania.

Vedúca bezpečnosti spoločnosti Facebook Antigone Davisová v interview pre Reuters povedala, že strojová technológia im pomáha triediť a efektívnejšie zoradiť problematický obsah, ktorý neskôr posúdi tím školených expertov. Spoločnosť sa snaží vyvinúť podobnú technológiu aj pre sociálnu sieť Instagram, ktorú Facebook získal v roku 2012.

Facebook pod tlakom regulátorov a zákonodarcov sľúbil urýchliť odstraňovanie nedovoleného obsahu. Technológie strojového učenia, ktoré dokážu skontrolovať miliardy užívateľských príspevkov denne, patria medzi najdôležitejšie prostriedky. Spravodajské redakcie a zadávatelia reklamy sa však sťažovali, že automatizované systémy často neprávom blokujú ich príspevky.

Davisová povedala, že systém nie je neomylný a užívatelia sa môžu proti jeho zásahom odvolať. Hlavným záujmom je zvýšenie bezpečnosti detí.

Pravidlá Facebooku už roky zakazujú dokonca aj rodinné fotografie čiastočne obnažených detí, ktoré boli uverejnené s dobrým úmyslom. Výnimku umožňujú v prípade, že má obrázok umeleckú alebo historickú hodnotu, ako napríklad fotografia nahého vietnamského dievčaťa Kim Phúc unikajúceho pred útokom napalmom počas vietnamskej vojny, ktorá bola ocenená Pulitzerovou cenou.

Komentáre