Technológie
Nezmyselný objav? Vedci zistili, že jazyk dokáže cítiť aj čistú vodu
Erik Stríž, 5. júna 2017 9:00
Jazyk dokáže rozpoznať päť základných chutí: slanú, kyslú, horkú, sladkú a „umami“, teda chuť príznačnú pre glutamán sodný. Niekedy sa k nim pridáva aj schopnosť cítiť štipľavosť a tuky. Ľudia, ktorí majú v jazyku viac receptorov CD36, údajne vedia presnejšie rozlíšiť chuť tukov v jedlách a snáď sa im preto aj vyvarovať. Alebo naopak ich vyhľadávať.
Základným predpokladom každej chute je obsah cukrov, sodíka, aminokyselín a iných ochucovadiel. Čistá voda ich nemá, nemá preto ako reagovať s chuťovými pohárikmi na jazyku.
Otázka, ktorá zamestnávala vedcov posledné dekády je: „Rozpoznávame chuť samotnej vody alebo naše mozgy iba reagujú na chute jedál, ktoré sme mali v ústach predtým?“ Celkom určite ste si to všimli aj vy, že rovnaký pohár čistej vody môže chutiť inak po kyslom, sladkom alebo po slanom jedle.

Vedci na myšiach úspešne otestovali predpoklad, že ich jazyky vedia popri tradičných chutiach cítiť aj vodu. Spravili to tak, že myšku napojili na počítač a sledovali elektrické impulzy, ktoré prúdili medzi jej jazykom a mozgom. Znie to ako sci-fi, ale ukázalo sa, že tá myška skutočne vedela rozpoznať, že sa jej jazyka dotýka voda, ktorá zdanlivo nemá žiadnu chuť.
Čo to znamená pre nás? Absolútne nič. Ak sme doteraz nevnímali chuť čistej vody, nebudeme ju cítiť ani po tomto objave. Vedecké výskumy však poukazujú na to, že ani v 21. storočí o vlastných telách nevieme všetko a mnohé biologické procesy nám stále zostávajú skryté.
Zdroj: An Additional Sixth Sense Has Been Detected on The Tongue
ODPORÚČAME AJ:
Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl