Technológie

Stephen Hawking: Som presvedčený, že ľudia budú musieť opustiť Zem

"Tak by sme si mali začať baliť kufre... "

Erik Stríž, 24. júna 2017 9:00
Stephen Hawking Foto: TASR/AP
Ešte v novembri 2016 vyslovil predpoklad, že ľudstvu ostáva na Zemi čas tisíc rokov. Potom sa bude musieť vydať do iných častí vesmíru, aby zachovalo seba samého. Na nórskom vedeckom kongrese Starmus Festival v Trondheime bol však pesimistickejší: svoj pôvodný predpoklad orezal o 900 rokov s tým, že sa ľudia budú musieť vydať na cestovanie vesmírom už do sto rokov. Píše o tom vedecký magazín Science Alert.

Je to vizionárske a smelé tvrdiť, že by sa ľudia ešte v priebehu tohto storočia reálne dostali mimo Zeme a Mesiaca a hľadali iné planéty vhodné na život. Zároveň je to smutné, pretože Zem je tak obrovská a bohatá na život, že sa iba ťažko verí v dramatické apokalyptické konce.

Prvé kroky smerom k vesmírnemu cestovaniu prekvapivo podporí Donald Trump. Zatiaľ, čo Obama mal úmysel dostať ľudí na Mesiac do roku 2030, Trumpova administratíva hovorí o roku 2020. Keď berieme do úvahy, že mu zostávajú už iba tri roky, nechtiac tomuto plánu nedôverujeme. Povzbudzujúce môže byť, že keď to Američania dokázali pred 50 rokmi, zrejme do dokážu za začiatku 21. storočia opäť.

Na archívnej snímke NASA z 21. júla 1969 veliteľ kozmickej lode Apollo 11 Neil Armstrong. Foto: TASR/AP


Už na tom pracujú nielen vládne, ale aj súkromné organizácie a plány dostať človeka na Mesiac v priebehu 20. rokov majú aj Európa a Čína. Napríklad SpaceX už pripravuje prvý komerčný let zákazníka na Mesiac a iba pred niekoľkými dňami firma oznámila, že bude na štart pripravená možno už do štyroch mesiacov. Prvých ľudí chce pritom poslať na Mars už do roku 2025.

Je teda zrejmé, že už v priebehu našich životov príde ten veľký historický zlom, kedy človek opustí Zem a jej blízke okolie. Niekoľkokrát opakovaná cesta na Mesiac a späť bola vôbec najvýznamnejším historickým technologickým míľnikom ľudstva, cestovanie na najbližšiu planétu je však z technologického hľadiska neporovnateľne náročnejšie. Áno, neporovnateľne a je celkom možné (resp. nanajvýš pravdepodobné), že to bude jednosmerný lístok. Stane sa tak vôbec prvýkrát v histórii sveta, že nejaký pozemský organizmus dožije svoj život mimo planéty Zem.

„Máme nedostatok priestoru a jediné miesta, na ktoré treba ísť, sú iné svety. Je čas preskúmať iné slnečné sústavy. Rozširovanie môže byť jedinou cestou, ktorá nás ochráni pred nami samými. Som presvedčený, že ľudia musia opustiť Zem.“ dodal Hawking na konferencii v Nórsku.



Zdroje:
Stephen Hawking: "I Am Convinced That Humans Need to Leave Earth"
President Trump Wants to Send Humans Back to the Moon by 2020
Elon Musk: The Rocket That Will Eventually Take Humans to the Moon Will Launch in 4 Months




ODPORÚČAME AJ:
Google začne blokovať reklamy. Je to podozrivé, keďže sa nimi sám živí
Trápia vás horúčavy a nemáte klímu? Vyrobte si ju doma zadarmo
Problémy lacných dronov, o ktorých sa nehovorí
Najväčšia solárna elektráreň sveta pláva na vode
Niektorí ľudia stále veria, že Zem je plochá

Komentáre