Technológie

Trápia vás horúčavy a nemáte klímu? Vyrobte si ju doma zadarmo

"Internet je plný nápadov a tipov, ako si zlepšiť život. Napríklad za menej výkonnú klimatizáciu nemusíte platiť, môžete si ju svojpomocne vyrobiť aj doma. "

Erik Stríž, 12. júna 2017 11:00
Podomácky vyrobená klimatizácia Foto: YouTube
Nebude to žiadna sláva, na to sa musíte pripraviť. Ale zúfalé situácie prinášajú zúfalé riešenia a návodov na výrobu domácej klímy je na internete nespočet.

Princíp klimatizácie nie je vôbec komplikovaný, ale z hľadiska efektivity, údržby a spoľahlivosti sú najlepšie tie typické veľké kovové škatule, ktoré majú ľudia na balkónoch. Keď ste ale na internáte, v nejakom malom prenajatom byte alebo hocikde inde, kde je neznesiteľné teplo, môžete oceniť akýkoľvek nástroj na schladenie atmosféry.

Princíp jednoduchej klimatizácie Foto: Webmagazin.sk

Provizórna klimatizácia funguje tak, že teplý vzduch z miestnosti je nasávaný do priestoru, v ktorom sa ochladzuje a z tohto priestoru je už chladný vzduch dôsledkom tlaku vytlačený von. Ventilátor by mal byť na „teplom konci“ preto, aby sa jeho elektrický motorček nepoškodil v dôsledku vyššej vlhkosti, ktorá vychádza z druhého konca. To, čo vzduch ochladzuje, je docielené pomocou nádobky s ľadom. Je to triviálne a tak jednoduché, že je to skoro nepochopiteľné, ale funguje to.

Treba si dať pozor iba tri veci:
• na elektrinu, ktorou sa napája ventilátor, ideálne sú menšie ventilátory na baterky
• aby bol ventilátor otočený správnym smerom (aby fúkal vzduch do nádoby)
• aby z nádoby s ľadom nevytekala voda, keď sa ľad roztopí

Takáto domáca klimatizácia nikdy nemôže nahradiť klasické robustné riešenia, ktoré vyžadujú minimálnu údržbu, sú spoľahlivé a inštalované odborníkmi. Je to akási dočasná záplata na neznesiteľné horúčavy, ktorých si tento rok budeme môcť ešte užívať ešte celé leto.

Zdroj: $8 Homemade Air Conditioner - Works Flawlessly! (YouTube)



ODPORÚČAME AJ:
Nositeľná elektronika vie aj pomáhať, toto sú jej najnovšie využitia
Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7
Tento geniálny vynález mohol zmeniť svet, obsahoval všetko pre mobil
Kráľ fotomobilov a svetová inovácia v jednom? Máme pochybnosti
Legendárne mobily alebo ikonická kamera v telefóne

Komentáre