Technológie

Kráľ fotomobilov a svetová inovácia v jednom? Máme pochybnosti

"Oplatí sa investovať do špeciálneho púzdra na mobil, keď aj tie lacnejšie fotia skvele? Značky Moto a Hasselblad tvrdia, že áno. "

Erik Stríž, 6. septembra 2016 13:00
Moto Mods pre telefóny Moto Z Foto: Moto
Fanúšikovia moderných smartfónoch si nepochybne spomínajú na model Samsung Galaxy K Zoom, ktorý kombinoval digitálny fotoaparát s plnohodnotnou optikou s vyspelým smartfónom. Tento fotomobil vyzeral veľmi dobre a hoci sa netešil z najlepších predajných výsledkov, je dôležitým míľnikom vo svete mobilnej fotografie.

O niečo progresívnejším nástupcom tohto fotomobilu je telefón od značky Moto, ku ktorému je možné pripojiť špeciálne príslušenstvo s názvom Hasselblad True Zoom. Je to teda modulárny mobilný telefón, na ktorého zadnú stranu pripojíte akýkoľvek doplnkový systém - či už hudobný, fotografický, projekčný, energetický alebo akýkoľvek iný.

Koncept modulárneho mobilného telefónu nie je úplne nový, avšak až značka Moto pod vedením technologického giganta Lenovo ho využila v praxi. Moduly sa dajú pripojiť na smartfóny Moto Z, Moto Z Force a Moto Z Play.

Zdroj: Moto Mods for Moto Z Official Video (youtube.com)

Púzdro Hasselblad True Zoom nesie označenie poprednej firmy vo fotografickom priemysle, po technickej stránke však ponúka iba o niečo lepší fotografický senzor, aký nájdeme v lepších mobiloch. Je to škoda, pretože to tak trocha nevyužitá príležitosť priniesť niečo skutočne dobré. Jedna z funkcií, ktoré však nemožno považovať za priemernú alebo dokonca podpriemernú, je približovanie pomocou optiky. Optický zoom je až desaťnásobný, čo v spojení s efektívnou stabilizáciou obrazu umožňuje záznam výnimočných snímkov a videí.

Ostatné funkčné moduly pre telefóny Moto Z Foto: Moto
Robustný fotografický modul je potrebné vnímať ako prvú lastovičku novej generácie vylepšení mobilných telefónov. Sám o sebe je totiž skôr rozpačitý: má síce dva vstavané mikrofóny pre záznam stereo zvuku počas videa, avšak záznam má maximálne rozlíšenie Full HD a 30 snímkov za sekundu. To zvládajú aj lacné mobily s tretinovou cenou. Navyše tento prídavný fotoaparát nepodporuje funkciu dynamického rozsahu HDR a výsledky prvých novinárskych testov poukazujú na zlú kvalitu fotografií. Vstavaný fotoaparát na mobile Moto Z fotí prakticky rovnako, ako jeho drahý značkový fotomodul. Jeho cena by sa mala pohybovať niekde okolo 200 eur.

Modul od Hasselblad navyše nemá otvor pre skrutku fotografického statívu a ani manuálne tlačidlá pre nastavovanie zaostrenia (dá sa však nastaviť cez displej mobilu). Aspoň, že umožňuje fotiť do formátu RAW a je vybavený bleskom.

Moto Mods pre telefóny Moto Z Foto: Moto
Telefóny radu Moto Z (na rozdiel od ich fotografického modulu) patria k tým najlepším na súčasnom trhu. Sú mimoriadne tenké, majú krásne displeje a prémiový dizajn podriadený funkcii. Podporujú najnovšie technológie pre prenos údajov, budú sa ponúkať v rôznych variantoch spracovania zadného krytu a ponúknu aj pokročilé funkcie pre bezpečnosť.

Telefóny značky Moto sa navyše môžu pochváliť úplne čistým systémom Android bez akýchkoľvek doplnkov, ktoré by mohli spomaľovať výkon alebo zaberať pamäť. K novému majiteľovi sa tak dostáva zariadenie, ktoré si môže vylepšovať celkom podľa vlastných predstáv.


ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre