Technológie

Nositeľná elektronika vie aj pomáhať, toto sú jej najnovšie využitia

"Moderné technológie nie sú iba nástrojmi na sledovanie Facebooku a vtipných mačacích videí. Napríklad tieto dve vedia pomôcť v medziľudskej komunikácii a tiež odhadnúť, kedy je najlepší čas na splodenie potomka."

Erik Stríž, 6. októbra 2016 12:00
Slúchadlo Pilot so schopnosťou prekladať hovorené slovo Foto: Waverly Labs

Zvukový prekladač priamo v uchu

Istá newyorská spoločnosť Waverly Labs vyrobila produkt nositeľnej elektroniky, ktorý skutočne môže zmeniť svet. Volá sa Pilot, vkladá sa do ucha ako slúchadlo a dokáže v reálnom čase prekladať do angličtiny iné jazyky. Hovorí vaša svokra iným jazykom a vy by ste sa s ňou veľmi radi porozprávali aj bez tretej osoby? S Pilotom je to celkom reálne, dnes sa prístroj dokáže zorientovať v angličtine, francúzštine, taliančine, portugalčine a španielčine. Predávať sa bude od budúceho roka.

Technológiu prekladania hlasu do iného jazyka v priamom prenose už dávnejšie testoval internetový gigant Google. Riešenie od Waverly Labs je rovnaké, poskytuje však hardvér na praktické využívanie technológie.

Keď hovoríme o preklade v reálnom čase, zanedbávame malú pauzu, ktorú počítač potrebuje na rozpoznanie nahranej zvukovej stopy, na jej konverziu ju do písaného textu, preklad a následnú reprodukciu priamo do ucha poslucháča prostredníctvom hlasového syntetizátora. Táto pauza je v skutočnosti veľmi krátky časový úsek, ktorý je však nepomerne kratší, ako čas strávený písaním textov do internetového prekladača.

Slúchadlo Pilot so schopnosťou prekladať hovorené slovo. K svojej funkčnosti potrebuje byť pripojený k mobilnému telefónu cez Bluetooth a prostredníctvom neho na internet. Foto: Waverly Labs

Ovulačný test aj bez cielenej pozornosti

Nerobia to len potencionálne mamičky. Na svete je veľké množstvo žien, ktoré aktívne sledujú svoj cyklus a chcú mať vedomosť o tom, kedy ovulujú a ako dlho. Využívajú na množstvo metód a jednou tých najzákladnejších je sledovanie bazálnej telesnej teploty. Keď ženské telo uvoľňuje vajíčko, jeho telesná teplota mierne stúpa a na konci svojho cyklu sa teplota vráti k normálnym hodnotám. Zvyčajne sa na jej sledovanie používa teplomer, ktorý by chcel po novom nahradiť produkt s názvom Ava.

Náramok Ava vyzerá ako bežný športový náramok, jeho funkcia je však sústredená práve na sledovanie zmien v ženskom cykle. Prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth sa spája s mobilným telefónom, ktorý dokáže nielen uchovávať získané údaje o telesnej teplote, ale aj upozorniť, keď nastal proces ovulácie - teda plodnosti.

Ava môže byť užitočnou pomôckou pre páry, ktoré majú záujem o vlastné dieťa a radi by mali jasno v časoch, kedy je najvhodnejšie na ňom pracovať. Alebo aj pre tie páry, ktoré o dieťa ešte záujem nemajú a chcú sa vyhnúť jeho počatiu.

Náramok, ktorý meria telesnú teplotu a zisťuje, kedy žena ovuluje. Foto: Ava




Zdroje: Ava Women, Digitaltrends, Notimpossiblenow


ODPORÚČAME AJ:
Päť technologických úletov, ktoré chceme mať doma
Tento geniálny vynález mohol zmeniť svet, obsahoval všetko pre mobil
Industry 4.0 – servis budúcnosti
Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?
Prečo funguje počítač po reštarte lepšie? Máme vysvetlenie

Komentáre