Technológie

Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?

"Predstavte si virtuálny svet, v ktorom sa môžete stretnúť s priateľmi a hrať športy, budovať stavby alebo lietať v oblakoch. Vďaka virtuálnej realite a projektu Surreal je to možné už dnes. "

Erik Stríž, 30. septembra 2016 13:00
Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu? Foto: Pixabay
Surreal je špeciálna platforma pre virtuálnu realitu, ktorá v porovnaní s inými ponúka jednu funkciu navyše - takzvaný multiplayer. To znamená, že do rovnakého prostredia sa môžu pripojiť aj iní ľudia a zdieľať ho tak, že spolu interagujú.

Vyvíja sa virtuálna realita správnym smerom?

- ak sa neustále zvyšuje jej kvalita a umožňuje efektívnejšiu komunikáciu, vzdelávanie a intenzívnejšie zážitky, tak asi áno. Všetky známe výhody technológie virtuálnej reality sa snaží zúžitkovať projekt Surreal, ktorý chce posunúť jej využiteľnosť ešte ďalej. Predstavitelia projektu veria, že vytvárajú sekundárny svet, v ktorom sa budeme môcť stretávať aj s priateľmi, ktorí sú fyzicky na opačnej strane sveta a zahrať si s nimi napríklad stolný tenis.

Základom novej platformy je počítačový program, ktorý umožňuje pripojenie a pohyb vo virtuálnom svete. Dá sa stiahnuť priamo do počítača a využiť v spojení s headsetmi virtuálnej reality Oculus Ritf a HTC Vive. V prípade, že používateľ používa iný headset alebo nemá žiadny, môže sa pripájať aj bez neho.

Celé prostredie je však navrhnuté práve pre použitie s Oculusom alebo HTC Vive a bez nich budú pohyb a práca s predmetmi nepraktické. Na prácu s virtuálnymi predmetmi sa používajú ovládače, ktoré sú súčasťou vyspelejších VR headsetov. Obsahujú okrem funkčných tlačidiel aj senzory pohybu a polohy, vďaka čomu sa ich stav môže preniesť do počítača a využívať ako palička, zbraň, maliarsky štetec alebo ako ruka.

Program sa dá stiahnuť cez hráčom dobre známe herné centrum Steam, na ktorom hráči môžu publikovať aj svoje hodnotenia. Surreal vychádza v tomto hodnotení celkom dobre, hoci mu je často vyčítané nedostatočné grafické spracovanie a zatiaľ pomerne malý počet používateľov.

Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu? Foto: Pixabay

Zdieľanie je kľúč k úspechu

Surreal má potenciál stať sa obľúbenou platformou pre zdieľanú virtuálnu realitu. Práve zdieľanie je pritom kľúčové, pretože ono dokáže ľudí nielen nalákať, ale aj udržať v hre. Ostatné hry pre moderné headsety virtuálnej reality stavajú na samotnej skutočnosti, že sa pohyb a interakcia odohráva v počítačom vytvorenom prostredí a len za účasti jediného hráča - vás.

Zdieľanie je silný nástroj, ako prilákať a udržať ľudí. Práve na ňom je založený celý Facebook, dnes počtom aktívnych a pasívnych používateľov najväčšia sociálna sieť sveta. Jej zakladateľ, Mark Zuckerberg, ukázal, že ľudia chcú zdieľať svoje pocity, názory a udalosti, ich priatelia majú zasa o tento obsah záujem a chcú sa na ňom podieľať.

Prenesenie takejto možnosti do sveta virtuálnej reality o náročnejšie, pretože si to vyžaduje oveľa väčšie nároky technológie. Vyspelú techniku potrebuje nielen poskytovateľ služby, ale aj samotný hráč.

Je veľmi pravdepodobné, že technológie virtuálnej reality sa v priebehu blízkych rokov rozšíria do mobilných telefónov natoľko, že budú považované za ich samozrejmú súčasť - ako napríklad internet v mobile. V takom prípade sa aj služby ako Surreal môžu rozšíriť natoľko, aby ich verejnosť poznala a často používala.

Virtuálna realita je dnes aj v obyčajných mobiloch a predpokladá sa jej priaznivá budúcnosť. Foto: Webmagazin.sk

Rande vo virtualite

Žijeme vo svete, v ktorom je bežné, že sa ľudia zoznamujú cez internet. Stačí pekná profilová fotka, zopár riadkov o sebe a môže začať skákať iskra, ktorá sa snáď prejaví aj pri prípadnom osobnom stretnutí. S virtuálnou realitou je ale možné, že toto osobné stretnutie ani nebude musieť nastať. Komunikácia dvoch a viacerých ľudí môže ostať vo virtualite, ktorá ponúkne viac slobody, lepšie možnosti sebainterpretácie a tým pádom aj lepšie pocity.


ODPORÚČAME AJ:
Vedci chcú virtuálnou realitou učiť ľudí empatii
Päť technologických úletov, ktoré chceme mať doma
Perfektné spojenie technológie a športu: Augmented Climbing Wall
Ako zmeniť vzduch na pitnú vodu? Trocha vzduchu a trocha slnka
Projektor z krabice od pizze. Geniálny vynález alebo zlý vtip?

Komentáre