Technológie

Vedci chcú virtuálnou realitou učiť ľudí empatii

"Stanfordská univerzita v Kalifornii využíva technológie virtuálnej reality, aby skúmala ľudské správania. Jej vedci prišli na to, že sa vďaka nej dá budovať aj empatia. "

Erik Stríž, 25. augusta 2016 9:00
Virtuálna realita na podporu empatie Foto: Pixabay
Virtuálna realita je oveľa viac, ako iba obyčajná zábava a sledovanie panoramatických videí. Dokazuje to aj aktuálny výskum prebiehajúci na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, na ktorej vedeckí pracovníci a študenti nachádzajú spôsoby, ako aspoň o kúsok zmeniť svet k lepšiemu. Znie to dramaticky, realita je totiž menej atraktívna. Zo stoviek riadkov odborných prác a dokumentov vyberáme to najzaujímavejšie, čo laboratórium Virtual Human Interaction Lab (VHIL) na univerzite robí - budovanie empatie práve s pomocou virtuálnej reality.

Šéf aktivít tohto laboratória Jeremy Bailenson tvrdí, že virtuálna realita je praktický spôsob, ako priamo ovplyvňovať ľudskú psychiku, počnúc jednoduchým myslením až po zmenu konania ľudí. Opodstatňuje to tromi dôležitými faktormi: za prvé schopnosťou zariadení reagovať na ľudský pohyb, následnú tvorbu virtuálneho prostredia v reálnom čase a finálnu audiovizuálnu a hmatovú odozvu. Laboratórium v Kalifornii totiž pracuje s takým hardvérom pre virtuálnu realitu, ktorý pre komerčné účely zatiaľ nie je k dispozícii.

Zdroj: Virtually Changing the World (youtube.com)

Výsledky práce v tomto VR laboratóriu sú veľmi pôsobivé, pretože naznačujú, že pomocou tejto technológie je možné v ľuďoch vzbudiť záujem o spoločensky zodpovednejšie správanie a odhaľovať skryté problémy osobnosti. Napríklad sa zistilo, že ľudia sú vo všeobecnosti vo virtuálnej realite agresívni. Nedočítali sme sa však, či sa toto správanie potom prenáša aj do reálneho života. Pravdepodobnejšie je, že virtualita je pre ľudí priestor bez potreby spoločenskej zodpovednosti.

Hra na drevorubača


Konkrétnym príkladom dobrého využitia virtuálnej reality z Kalifornie je simulátor rúbania stromov. Osobná skúsenosť s výrubom a poukazovanie tak na náročnosť výroby papiera na životné prostredie sa vraj na testovaných osobách prejavila prekvapivo: začali spotrebovávať až o 20 percent menej papiera, ako pred experimentom. Údajne tento ich pokrok priamo súvisel s experimentom, čo by mohlo znamenať, že interakcia je pre človeka oveľa významnejšia, ako učenie sa a získavanie informácií tradičným spôsobom.

Ako keby priama účasť vyvolala v ľuďoch o niečo viac empatie, bez ohľadu na to, či k človeku alebo predmetu.

Asi aj vám okamžite napadla súvislosť s aktuálnou utečeneckou krízou a nedostatkom empatie u verejnosti. Možno, že keby si ľudia vyskúšali aspoň virtuálne, aké je to prejsť stovky a tisíce kilometrov a prekonať počas tejto cesty extrémne nebezpečné situácie a prostredia, boli by o niečo chápavejší a snáď aj rozumnejší. Je však nepravdepodobné, že by virtuálna realita mohla zmeniť zásadné negatívne postoje, má potenciál skôr doplniť ľudské poznanie skúsenosťou, hoci iba virtuálnou.

VR laboratórium VHIL na Stanfordskej univerzite v Kalifornii Foto: VHIL

Zmena farby pokožky či pohlavia


Jeden zo spôsobov, akým chcú vedci učiť ľudí k hlbšej empatii, je vžitie sa do iného človeka. Pomocou virtuálnej reality používateľovi zmenia farbu pokožky, pohlavie, vek, jeho zdravotný stav alebo čokoľvek iné. Cieľom je, aby sa človek s headsetom virtuálnej reality stotožnil s inou osobnosťou a pochopil tak napríklad aj jej konanie a povahu. To je už ale mimoriadne náročný proces s neistým výsledkom.

Keď sa snažíte nájsť čo najviac praktických uplatnení pre technológie virtuálnej reality, môžete naraziť aj na informácie o prekonávaní strachu. Ak sa bojíte výšok, máte možnosť nasimulovať situáciu, v ktorej sa ocitnete na okraji strechy vysokej budovy. Strach z pavúkov sa môžete snažiť prekonávať tým, že si jedného takého môžete dôkladne obzrieť v 3D a podobne. Nevedno, či takéto experimenty majú aj nejaké výsledky, na to si ešte budeme musieť chvíľu počkať.

Využitie modernej techniky takýmto spôsobom však vyzerá vskutku zaujímavo a hodnotne.


Zdroje: VHIL Stanford, Stanford EDU Interview, notimpossiblenow.com


ODPORÚČAME AJ:
Panoramatické a sférické fotky: Ako ich vyrobiť?
360-stupňová kamera pre športovcov nahrá všetko dookola
360cam: Štyri Full HD videá súčasne
Virtuálne cestovanie s Google Street View. Na záberoch má zásluhy ťava
CENTR: 360-stupňové panoramatické videá aj z bicykla

Komentáre