Technológie

Panoramatické a sférické fotky: Ako ich vyrobiť?

"Video aj fotky sa menia. Najnovším trendom s veľkým potenciálom sú sférické fotky a videá, ktoré si môžete spraviť aj vy. Ale až také ľahké to nebude. "

Erik Stríž, 1. marca 2016 13:00
Zábery z panoramatickej kamery 360fly Foto: 360fly

Panoráma verzus sféra

Ešte na začiatok by bolo dobré upresniť si, aký je vlastne rozdiel medzi panoramatickým a sférickým záberom.

Panoramatický je v podstate veľmi širokouhlý záber. Je veľmi široký a v pomere k jeho dĺžke veľmi nízky. Keď si takýto panoramatický záber zobrazíte na displeji mobilu, vyzerá skôr ako filmový pás. Panoráma je teda niekoľko spojených jednotlivých záberov, pričom prehliadať sa dajú najlepšie na displeji tabletu, mobilu alebo na headsete virtuálnej reality. Rozsah podobných fotiek je rôzny, maximálne však 360 stupňov - vtedy panoráma zachytáva celé okolie vôkol.

Sférický záber má oveľa širší záber, hoci v horizontálnom smere nepresahuje 360 stupňov. Ďalšie stupne pridáva vo vertikálnom smere, pričom fotoaparát alebo kamera pri tomto type záberu dokážu zachytiť kompletné celé okolie - akoby sledovali vnútornú plochu pomyslenej gule. Takéto zábery sú náročnejšie na vytvorenie a nepomerne ťažšie spraviť sférické video. Preto existujú kamery, ktoré boli vyvíjané na dosiahnutie tohto účelu.

Vyberáme iba niekoľko z nich, ktoré vedia robiť nielen fotografie, ale predovšetkým videá:

Panoramatická a sférická kamera Samsung Gear 360 Foto: Samsung
Samsung Gear 360 je najnovšia kamera v pomerne širokej ponuke akčných 360-stupňových kamier. Je prednostne určená na spojenie s mobilnými telefónmi Galaxy S7 a Galaxy S7 edge, avšak video z nej sa dá prehliadať aj cez YouTube a na obrazovke počítačov. Kamera dokáže zaznamenať celé okolie, pričom kvalita záznamu je prinajmenšom nadštandardná. Kvalitou sa môže porovnať s tým, čo dlhé roky ponúka momentálny líder vo svete akčných kamier, spoločnosť GoPro. Zatiaľ však Samsung nezverejnil žiadne informácie o cene novej kamery.

Odolná akčná kamera 360fly Foto: 360fly
360fly je dobrá akčná kamera s odolným telom, vysokou kvalitou záznamu a pomerne prijateľnou cenou asi 500 eur. Vyzerá ako ľahká guľa s priemerom iba šesť centimetrov. Tento produktový dizajn má svoje opodstatnenie, vďaka svojmu tvaru je kamera veľmi odolná a kompletne vodotesná.

Akčná kamera V.360° je v porovnaní s dvomi predchádzajúcimi iná. Nenahráva sférické video, ale panoramatické s rozlíšením 6480×1080 pixelov. Zhotovené video nie je potrebné nijak skladať doma v počítači, je totiž v jednom súbore. Prehrávať ho môžete na počítači s pomocou prehrávača V.360, ktorý umožňuje rotovanie náhľadu. Prednostne je však 360-stupňové video určené pre mobilné telefóny a smartfóny, prostredníctvom ktorých sa kamera aj ovláda.

Panoramatická kamera Giroptic 360cam Foto: Giroptic
Základom kamery Giroptic 360cam je schopnosť zaznamenávať štyri Full HD videá súčasne, pričom tie sa priamo v kamere upravia do jednej panorámy. Toto extrémne širokouhlé video je možné prehrávať na všetkých typoch multimediálnych zariadení, v počítači sa však dá z tohto celku orezať formát, ktorý bude možné vložiť napríklad na YouTube.

Sférické fotky aj z mobilu

Moderné mobilné telefóny sú skvelým pomocníkom snáď pre akúkoľvek príležitosť a potrebu. Pomôcť vedia aj vtedy, keď máme záujem o tvorbu panoramatických alebo aj sférických fotiek. S videom je problém preto, lebo zvyčajne šošovky foťákov v telefónoch nemajú tak široký rozsah, aby vedeli zachytiť scénu v aspoň 180-stupňovom zornom poli.

Panoramatické fotky nie sú žiadnou novinkou a funkciu ich tvorby nájdete aj v lacných mobiloch s nie celkom najlepšími kamerami. Naopak, sférické fotky nedokáže robiť hociktorý lacný mobil, je potrebné mať v ňom funkciu gyroskopu. Dá sa však povedať, že väčšina mobilov s cenou nad 300 eur má vo svojej výbave aj tento komponent. Vďaka nemu dokáže systém v mobile zistiť, ako je práve mobil naklonený a podľa toho vypočíta, ktorú časť sférickej fotky má práve doplniť.

Vytváranie sférických fotiek aplikáciou Google StreetView je jednoduché, zadarmo a výsledok vyzerá skvele Foto: Google
Zrejme najlepším spôsobom, akým môžete mobilom zachytiť sférickú fotku, je aplikácia Google StreetView (na fotke hore). Je to veľmi jednoduché, stačí si aplikáciu otvoriť na mobile a položiť prst na virtuálne tlačidlo PLUS. Aplikácia sa vás ešte spýta, či chcete importovať fotky z iného fotoaparátu alebo či chce vytvoriť vlastnú snímku. Zaznamenávanie je veľmi intuitívne, stačí iba pohybovať mobilom okolo seba a dopĺňať nové snímky do vnútornej plochy virtuálnej gule.

Existujú aj ďalšie aplikácie pre mobily, ktorými sa dajú vytvárať sférické fotografie. Všetky z nich ale používajú rovnaký princíp funkčnosti a z nich sa dá tvrdiť, že práve Google StreetView dokáže spojiť fotografie najlepšie. Vždy vzniknú určité nepresnosti, ale to je už niečo, s čím by nemal mať nikto vážny problém - je totiž skvelé, že naše obyčajné mobily umožňujú niečo tak fascinujúce, ako práve sférické fotky, ktoré si môžeme prezerať aj v 3D pomocou headsetov virtuálnej reality.


ODPORÚČAME AJ:
Unikátne video z Vysokých Tatier s 360–stupňovým pohľadom
360-stupňová kamera pre športovcov nahrá všetko dookola
CENTR: 360-stupňové panoramatické videá aj z bicykla
360cam: Štyri Full HD videá súčasne
Akčná kamera, ktorej neunikne žiadny moment

Komentáre