Technológie

CENTR: 360-stupňové panoramatické videá aj z bicykla

"Kamera CENTR dokáže zaznamenávať video vo vysokom rozlíšení a rozsahu až 360 stupňov. "

Erik Stríž, 12. mája 2014 10:00
Panoramatická kamera CENTR Foto: Kickstarter.com


Športovci, ambiciózni konkurenti služby Google Streetview a iní rôzni nadšenci sa stretávajú s potrebou snímania svojho okolia v čo najširšom rozsahu. K naplneniu tejto ich potreby slúžia panoramatické objektívy, avšak tie stále nie sú celkom ideálne pre iné, než umelecké prevedenie okolitého sveta. Ten, kto má o niečo viac finančných prostriedkov, má možnosť zadovážiť si drahšiu fototechniku, ktorá sníma svoje okolie štyrmi alebo viacerými kamerami. Práve na tomto princípe funguje aj Centr 4K Panoramic, avšak s nevšedne nižšou cenovkou.



Centr je elegantný hrubý prstenec, ktorý na prvý pohľad ani len nepripomína fototechniku. V skutočnosti sa na vonkajšom obvode tohto prstenca nachádzajú štyri šošovky, každá pre inú kameru. Každá z nich zaznamenáva Full HD video s horizontálnym rozsahom niečo vyše 90 stupňov. Spoločne tieto štyri kamery dokážu zachytiť svoje okolie v plnom horizontálnom uhle 360 stupňov a niekoľko navyše.

Panoramatická kamera CENTR Foto: Kickstarter.com

Následne do hry vstupuje prepracovaný softvér, ktorý všetky štyri videá zlepí dokopy. Nejde však o obyčajné spojenie štyroch videí do jedného dlhého filmového pásu, ale o náročné pospájanie spoločných objektov v dvoch susedných videách a prispôsobenie deformácie obrazu. Takéto video pripomínajúce extrémne širokouhlý film je potom záznamom kompletného okolia kamery.

Panoramatická kamera CENTR Foto: Kickstarter.com

Širokouhlý film s kompletným záznamom okolia


Počas prehrávania videa v na to určenom prehrávači je možné vyberať časť z tohto filmového pásu a následne ho uložiť ako výrez, ktorý je ľahšie prehrateľný na smartfónoch, tabletoch a počítačoch.

Štyri Full HD videá dokopy celkom logicky vytvoria video v rozlíšení 4K. To je totiž štvornásobkom Full HD formátu. V tomto prípade však ide skôr o marketingový trik, než o reálne pozitívum pre samotného používateľa, keďže ten, ak bude chcieť video zverejniť, bude ho aj tak musieť orezať na Full HD.

Kamera Centr dokáže okrem tvorby videa zaznamenať aj fotografie s rozlíšením 20 megapixelov. Vďaka technológii Bluetooth a na to určenej aplikácii je ju navyše možné spojiť so smartfónom a ovládať ju prostredníctvom neho.

Panoramatická kamera CENTR Foto: Kickstarter.com

Prach ani voda jej neublížia


Pre fanúšikov extrémnych športov, ktorí chcú mať svoje výkony zaznamenané z pohľadu prvej osoby a v čo najširšom horizontálnom zábere, je veľkým pozitívom aj zvýšená odolnosť kamery Centr. Je odolná pred poškodením v dôsledku pádu, poradí si aj s vodou a prachom. Navyše, jej cena poteší o to viac - pri zahájení predaja sa bude pohybovať na úrovni necelých 400 amerických dolárov. Ak berieme do úvahy ceny porovnateľných kamier s hodnotou vyše tisíc dolárov, nejde o tak zlú investíciu.

Panoramatická kamera CENTR Foto: Kickstarter.com

Ešte chýba pol milióna dolárov


Momentálne je kamera Centr start-up, ktorý sa snaží získať pozornosť a peniaze mikroinvestorov na serveri Kickstarter.com. Ukončenie kampane je naplánované na 30. mája a za týždeň od jej spustenia sa tvorcom podarilo získať takmer 400-tisíc amerických dolárov. Plán je však stanovený na niečo vyše 900-tisíc dolárov, takže asi pol milióna ešte stále chýba. Či sa tvorcom podarí spraviť dostatočne presvedčivú kampaň, to uvidíme koncom mája.

Komentáre