Technológie

360cam: Štyri Full HD videá súčasne

"Názov 360cam už sám o sebe napovedá o tom, čo je doménou tohto dizajnovo atraktívneho zariadenia. Zaujímavosťou je, že kamera s panoramatickým rozsahom sa dá používať aj pod vodou. "

Erik Stríž, 3. júna 2014 12:00
Panoramatická kamera Giroptic 360cam Foto: Giroptic


Len pred niekoľkými dňami sme aj na stránkach Webmagazínu informovali o kamere Centr, ktorá sa vtesnala do malého prstenca. Využitie nachádza všade tam, kde sa vyžaduje kompletný 360 stupňov široký záber. Kamera Centr pozostáva zo štyroch malých kamier, každá z nich nahráva Full HD video. Na rovnakom princípe pracuje aj kamera 360cam od spoločnosti Giroptic, prekvapuje však možnosťami využitia.

Základom kamery Giroptic 360cam je schopnosť zaznamenávať štyri Full HD videá súčasne, pričom tie sa priamo v kamere upravia do jednej panorámy. Toto extrémne širokouhlé video je možné prehrávať na všetkých typoch multimediálnych zariadení, v počítači sa však dá z tohto celku orezať formát, ktorý bude možné vložiť napríklad na YouTube.

Panoramatická kamera Giroptic 360cam Foto: Giroptic

Odolné telo so štyrmi kamerami


V porovnaní s kamerou Centr má 360cam o niečo väčšie rozmery. Robustná konštrukcia má svoj význam, napovedá o širších možnostiach využitia. Predovšetkým je táto kamera odolnejšia pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, absorbuje aj nejaké tie nárazy a to najpodstatnejšie - je odolná pred poškodením v dôsledku utopenia vo vode. Preto sa stáva výborným riešením pre potápačov alebo adeptov vodných športov.

Bude aj originálne príslušenstvo


Na to, aby sa kamera ponorila do vody a zaznamenávala panoramatické video, nie je potrebné prakticky nič. Výrobca odporúča použitie špeciálneho príslušenstva v podobe ochrany šošoviek kamier. Tie zároveň zabezpečujú správny lom svetla, ktorý sa vo vode správa mierne inak, než mimo nej. Vhodným príslušenstvom je tiež statív, vďaka ktorému môžete zaznamenávať spektakulárne selfie zábery počas chodu/jazdy.

Panoramatická kamera Giroptic 360cam Foto: Giroptic

Peniaze nie sú problém


Spoločnosť Giroptic, výrobca kamery 360cam, má veľa dôvodov na radosť. Samotný fakt, že trhu ponúka zaujímavý produkt, nie je tak ojedinelý. Atraktívnejší je príbeh stojaci za financovaním projektu. Giroptic zaradil kameru 360cam ako projekt na server Kickstarter.com, prostredníctvom ktorého hľadá menších i väčších investorov na sériovú výrobu zariadenia.

Pôvodne chceli tvorcovia získať 150-tisíc amerických dolárov, avšak k dnešnému dňu vyzbieraná suma presahuje 750-tisíc dolárov. To je viac ako päťnásobok plánovaného objemu vyzbieraných peňazí, pritom do konca ich zbierania ostáva ešte viac ako 30 dní! Predpokladá sa, že kamera 360cam je adeptom pre získanie viac ako jedného milióna amerických dolárov na svoju realizáciu, čím sa zaraďuje medzi najúspešnejšie projekty Kickstartera.

Komentáre