Cestovanie

Virtuálne cestovanie s Google Street View. Na záberoch má zásluhy ťava

"Objavujte duny arabskej púšte v oblasti Liwa Oasis už aj spoza počítača. Autentické zábery sprostredkoval netradičný spolupracovník Google – ťava Raiffa."

Romana Juhásová, 14. októbra 2014 14:00
Púšť v oblasti Liwa Oasis Foto: Google Street View

Google so službou Street View získava unikátne zábery vďaka autám, lodiam, bicyklom, trojkolkám, snežným skútrom či dokonca dobrovoľným batôžkárom. Tentoraz však popredná svetová spoločnosť nesiahla po sofistikovaných pretechnizovaných hračkách. Do svojich služieb po prvýkrát povolala zviera, ťava Raiffa povodí virtuálnych cestovateľov po arabskej púšti.

Mapové služby Google dokumentujú pozoruhodnosti našej planéty pomocou 360° panoramatických záberov a v tejto ambícii ich neodradí ani dopravná neprístupnosť podaktorých krás. V prípade arabskej púšte sa Google vynašiel naozaj originálne, snímacie zariadenie pripevnil na hrb miestnej ťavy.

Najvyššie duny sveta


Koráb púšte križuje rozsiahlu oblasť Liwa Oasis s údajne najväčšími dunami na svete vysokými miestami až štyridsať metrov. Pamätajú kroky prvých osadníkov mladšej doby kamennej, ide teda o jedno z najstarších miest v Spojených arabských emirátoch. Rozprestierajú sa 150 kilometrov od Abú Dabí a približne sto od Perzského zálivu.



Raiffa sa na prechádzku v spoločnosti domorodého sprievodcu vydala o šiestej ráno, kedy je najlepšia viditeľnosť. Autentické zábery a nádherné panorámy majú za cieľ navnadiť a prilákať turistov.

Ekologické fotografovanie


Mierne bizarný dopravný prostriedok Google osedlal aj kvôli ekologickému faktoru. „Pri každej lokalite sa snažíme prispôsobiť okolitému prostrediu. V prípade púšte Liwa sme si vybrali ťavu preto, aby bolo možné zachytiť snímky tým najlepším, najautentickejším a najmenej škodlivým spôsobom,“ povedal pre noviny The National hovorca Google pre Blízky Východ a Severnú Afriku, Joyce Baz. Napriek oprávneným dôvodom je krok terčom nevinných vtipov o tom, že prácu v Google dnes môže dostať už aj ťava.

Nedostupné miesta mapujú dobrovoľníci


Podobnú "zákazku" môžete dostať i vy. Špeciálny ruksak Trekker so snímacím zariadením, ktoré zhotovuje panoramatické zábery v Google Street View, si môže požičať agentúra cestovného ruchu, nezisková inštitúcia, univerzita, výskumná organizácia alebo i jednotlivec, ktorý sa chystá na zaujímavú cestu k bežne neprístupnému miestu. Obdobným spôsobom bol zmapovaný Grand Canyon, arktická zima na severe Kanady, Mount Everest, Eiffelovka, egyptské pyramídy, Angkor Wat, vulkanický národný park na Havaji, podmorský svet v okolí Galapág, ale aj naše Vysoké Tatry a Slovenský raj.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Odvrátená strana rajského ostrova: Maledivy pretekajú odpadkami
VIDEO: Neuveriteľné podmienky, v ktorých žijú deti
Štýl či pohroma? Po Londýne jazdí Mercedes s miliónom drahých kameňov
Ako jedna svadba pobláznila celý svet
OBRAZOM: Ako sa bývalé kúpele premenili na party galériu
VIDEO: Z malého kulturistu je hviezda internetu

Komentáre