Cestovanie

Odvrátená strana rajského ostrova: Maledivy pretekajú odpadkami

"Na malebných Maledivách, vysnenej destinácii nielen zaľúbených párov, si ročne oddýchnu stovky turistov. Ich príval si pýta daň – ostrov plný odpadkov."

Romana Juhásová, 7. októbra 2014 12:00
Ostrov je plný odpadkov. Foto: Youtube screenshot/Alison's Adventures

Keď sa povie Maledivy, predstavíme si dokonalé, až gýčové pohľadnice. Tieto zábery sa však na míle vzďaľujú fotografiám z naleštených katalógov a prospektov cestovných kancelárií. Belasej morskej hladine vytvára kontrast znepokojivá hora odpadkov. Denne k nej pribudnú aj štyri tony.

Tilafusi – odpadkový ostrov


Maledivy platia daň za množstvo viac i menej zodpovedných turistov. Podľa štatistík každý z nich vyprodukuje približne tri a pol kilogramu odpadkov denne. Nie je teda divom, že kúsok raja v Indickom oceáne čelí problémom. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi, iba niekoľko kilometrov od hlavného mesta Malé, vznikol zasypaním lagúny pevným odpadom umelý ostrov Tilafusi, ktorý nedá spávať ekológom a ani filmárke Alison Teal.

Riešenie? Ružové bikiny


Známa cestovateľka, filmárka a aktivistka z Havaja, Alison Teal, sa našla v role Indiana Jonesa v bikinách. V rámci svojich dobrodružstiev navštívila aj Maledivy s rozpínajúcou sa skládkou plastových fliaš a rozhodla sa na problém upozorniť zorganizovaním veľkého upratovania a vytvorením pútavého dokumentu.

Treba recyklovať, hlása Alison Teal. Foto: Youtube screenshot/Alison's Adventures
Ponúka ale aj riešenie a to v podobe recyklácie materiálov a následnej premeny na krásne nové kúsky. Jej žiarivo ružové plavky sú totiž z plastových fliaš a surf rovnakej farby z polystyrénu a použitých slnečných okuliarov. Ako uvádza na svojej stránke, miesto pohromy vidí príležitosť pre množstvo ružových bikín!

Alison Teal a jej ikonické ružové plavky na ostrove odpadkov. Foto: Youtube screenshot/Alison's Adventures
Alison zdôraznila, že film ani fotografie nemajú za cieľ odsúdiť fungovanie krajiny, ale skôr poukázať na oveľa väčší, globálny problém znečisťovania životného prostredia. Z odpadkov, ktoré sa často spaľujú, do otvoreného mora i vzduchu unikajú nebezpečné látky ako olovo či azbest. Smutný osud by v prípade apatie čakal aj samotnú destináciu snov. Už v roku 2012 tamojší prezident upozornil na možné následky slovami: "Ak budú emisie oxidu uhličitého naďalej rásť tak ako dnes, moja krajina bude do siedmich rokov pod vodou."

Dokumentárny film vznikal v priebehu uplynulého leta, zhliadnuť ho bude možné v budúcom roku. Pokiaľ vás environmentálny problém a jeho možné originálne riešenie zaujali, pozrite si malú ochutnávku už teraz.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Cestovateľ púta pozornosť na dobrú vec. Šokujúco, no úspešne
Odhaľujeme krásy Toskánska: Do Montepulciana nielen za vínom
Taká je pravda o Verone, v ktorej Shakespeare údajne nikdy nebol
Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa

Komentáre