Technológie

Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7

"Ak ste posledné dni aspoň trocha sledovali online svet, nepochybne ste sa dočítali o tom, že americké Apple uviedlo nový iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Rozruch už utíchol a v tomto článku nájdete všetko podstatné o tom, čo novinka priniesla. "

Erik Stríž, 12. septembra 2016 13:00
Apple iPhone 7 Plus Foto: Apple
O nových smartfónoch značky iPhone sa v týchto dňoch píše veľmi veľa, väčšina správ zdôrazňuje najmä chýbajúci konektor pre pripojenie slúchadiel. V skutočnosti však k novým telefónom môžete slúchadlá pripojiť aj naďalej - buď cez bezdrôtový Bluetooth alebo cez takzvanú redukciu, ktorú vložíte priamo do konektora na spodnej hrane telefónu. Nie je to úplne praktické riešenie, ale odstránením 3,5 mm konektora získali v Apple viac priestoru pre vylepšenie kamery a batérie. Nové iPhony sa mali byť skvelé fotoaparáty, kamery a tiež by mali konečne vydržať dlhšie, než zopár hodín.

Inovácie, ktoré iPhone 7 priniesol, nie sú nové a ani veľmi významné. Americká značka skôr reaguje na trendy v priemysle s mobilnými telefónmi, ktorých svedkami sme posledné dva či tri roky. Nové iPhony sú síce výkonnejšie, ako kedykoľvek predtým, ale s najlepšími konkurentmi sa budú rovnať iba veľmi ťažko.

Virtuálna realita nebude

Nesplnili sa ani predpoklady odborníkov, že nový iPhone bude lídrom v novom priemysle s virtuálnou realitou. S displejmi s chabými rozlíšeniami to možné určite nebude, aj Full HD v iPhone 7 Plus je iba konfiguračným minimom pre správne zobrazenie virtuálnej reality.

Nové telefóny iPhone sa budú predávať v niekoľkých farebných prevedeniach vrátane čiernej. Foto: Apple

Funguje aj pod vodou

Funkcia, ktorú sme naozaj očakávali a stala sa aj realitou, je vodotesnosť a prachuvzdornosť. Nové ajfóny môžete ponoriť do vody a budú fungovať, skvelá vec! Ale nezabúdajme, že ide o prvé takéto iPhony, hoci vodotesné telefóny sú bežnou vecou už aspoň tri roky a považujeme to za nutný štandard. Najmä pri takto prestrelenej cene, za ktorú sa bude nový iPhone 7 predávať: v najlepšom variante vyše tisíc eur (!!!).

Dvojitá kamera s praktickým významom

Zaujímavosťou je nepochybne dvojitá zadná kamera v drahšom iPhone 7 Plus. Sú to dva plnohodnotné obrazové senzory, každý s rozlíšením priemerných 12 megapixelov. Jeden z nich je však teleskopický, ako uvádza Apple. Je vybavený optickým priblížením, vďaka čomu bude možné vo vysokej kvalite fotiť aj vzdialené predmety. Toto je naozaj zaujímavá inovácia, hoci prvé telefóny s optickým zoomom sa svetu predviedli už pred niekoľkými rokmi.

Obidva nové smartfóny sú vybavené kamerami s optickou stabilizáciou OIS a dokážu nahrávať video v mimoriadnej kvalite - až 4K so 60 snímkami za sekundu. Telefóny za toto vďačia predovšetkým rýchlym procesorom a faktu, že sú o poznanie rýchlejšie, ako predchádzajúca generácia. Tim Cook, šéf Apple, na tlačovej konferencii tvrdil, že iPhone 7 ponúkne natoľko lepší výkon, že významne ovplyvní celý mobilný herný priemysel. No, uvidíme...

Konečne stereo a inovované hlavné tlačidlo

Stereo reproduktory a senzorové hlavné tlačidlo sú tie dve veci, na ktoré sme čakali naozaj dlho. iPhone sa tak pridáva k telefónom, ktoré majú aspoň priemerný zvuk a ktoré nemajú mechanické tlačidlá pod displejom, ktoré by sa mohli kaziť. Po vzore Android a Windows telefónov je dotyk sprevádzaný jemným vibrovaním, ktoré alternuje mechanickú odozvu na stlačenie.

Zdroj: Apple – Introducing iPhone 7 (youtube.com)

Kľúčové vlastnosti: iPhone 7

Displej: 4,7”, 750×1334 pixelov, IPS LCD
Selfie kamera: 7 Mpx, Full HD video
Hlavný fotoaparát: 12 Mpx, optická stabilizácia, optický zoom, 4K video
Systém: iOS 10
Výkon a pamäť: Apple A10 Fusion, 4-jadrový procesor, 32/128/256 GB, 2 GB RAM, nemá pamäťovú kartu
Káblové spojenia: konektor Lightning pre USB (chýba aj jack pre slúchadlá)
Bezdrôtové spojenia: Bluetooth, NFC, Wi-Fi, 2G, 3G, 4G LTE, A-GPS, GLONASS
Ceny: 32 GB: 759 €, 128 GB: 869 €, 256 GB: 979 €

Kľúčové vlastnosti: iPhone 7 Plus

Displej: 5,5”, Full HD, IPS LCD
Selfie kamera: 7 Mpx, Full HD video
Hlavný fotoaparát: 2×12 Mpx, optická stabilizácia, optický zoom, 4K video
Systém: iOS 10
Výkon a pamäť: Apple A10 Fusion, 4-jadrový procesor, 32/128/256 GB, 3 GB RAM, nemá pamäťovú kartu
Káblové spojenia: konektor Lightning pre USB (chýba aj jack pre slúchadlá)
Bezdrôtové spojenia: Bluetooth, NFC, Wi-Fi, 2G, 3G, 4G LTE, A-GPS, GLONASS
Ceny: 32 GB: 899 €, 128 GB: 1 009 €, 256 GB: 1 119 €


ODPORÚČAME AJ:
Panoramatické a sférické fotky: Ako ich vyrobiť?
360-stupňová kamera pre športovcov nahrá všetko dookola
360cam: Štyri Full HD videá súčasne
Virtuálne cestovanie s Google Street View. Na záberoch má zásluhy ťava
CENTR: 360-stupňové panoramatické videá aj z bicykla

Komentáre